środa, 23 marca 2016

Domowe herbatniki


Herbatniki - któż nie zna i nie lubi tych chyba najpopularniejszych ciastek na świecie. A wykonanie ich własnoręcznie w domu, to po pierwsze fajna zabawa, a po drugie - gwarancja, że będziemy się rozkoszować smakiem naprawdę kruchutkich i bardzo maślanych ciasteczek. Bo wersja " home - made " jest zawsze najlepsza ;).


Przepis pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM


Składniki na około 40 - 50 ciastek:
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli  

    Wykonanie:

    Mąkę pszenną przesypać na stolnicę lub do miski i wymieszać z cukrem pudrem oraz solą. Dodać śmietanę kremówkę oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i zagnieść szybko gładkie, jednolite ciasto. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
    UWAGA: Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można również mrozić.

    Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm ( najlepiej nie całe od razu, tylko np. podzielić ciasto na pół ), podsypując delikatnie mąką. Foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciastka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie.

    Piec około 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, do lekkiego zezłocenia. Upieczone ciastka odkładać na kratkę do przestudzenia.

    Herbatniki można przechowywać do 7 dni zamknięte w szczelnym pojemniku.

     
    Smacznego :)

    1 komentarze:

    Łączna liczba wyświetleń

     

    Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

    Blogger Templates