Przepis pochodzi ze strony MOJEWYPIEKI.COM
Składniki na około 40 - 50 ciastek:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła, w temperaturze pokojowej
- 100 ml śmietany kremówki
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
Mąkę pszenną przesypać na stolnicę lub do miski i wymieszać z cukrem pudrem oraz solą. Dodać śmietanę kremówkę oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło i zagnieść szybko gładkie, jednolite ciasto. Owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
UWAGA: Ciasto można przygotować nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce, można również mrozić.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm ( najlepiej nie całe od razu, tylko np. podzielić ciasto na pół ), podsypując delikatnie mąką. Foremką o dowolnym kształcie wykrawać ciastka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach od siebie.
Piec około 10 - 12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, do lekkiego zezłocenia. Upieczone ciastka odkładać na kratkę do przestudzenia.
Herbatniki można przechowywać do 7 dni zamknięte w szczelnym pojemniku.
Smacznego :)
Urocze ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń