Kto lubi proste ciasta z owocami ręka w górę ;). Bo proste nie znaczy mniej smaczne od tych, które są bardziej pracochłonne prawda? A dzisiejsze ciasto, to właśnie taki prosty placek ze śliwkami i kardamonową kruszonką. Dlaczego kardamonową? Bo uwielbiam tę przyprawę i staram się ją "przemycać" wszędzie tam gdzie się tylko da ( ale tak szczerze, to najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego ;) ). Nie jest on jednak tu niezbędny - kruszonka z dodatkiem cynamonu będzie równie pyszna. Placek wzbogaciłam dodatkowo otartą skórką z cytryny, dzięki temu smak jest bardziej "żywy", jeżeli oczywiście można tak powiedzieć.. :). Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Polecam na weekend. W końcu sezon na śliwki w pełni, trzeba to wykorzystać :).
Składniki:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 4 duże jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- około 700 g śliwek
- 100 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 50 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki kardamonu ( lub cynamonu )
Kruszonka:
W naczyniu wymieszać mąkę z cukrem i kardamonem. Dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę.
Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Jajka ( w całości ) ubić z cukrem do otrzymania bardzo jasnej i bardzo puszystej masy ( ubijamy około 10 minut na najwyższych obrotach miksera ). W trakcie ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką strużką wlewać olej cały czas ubijając. Dodać skórkę z cytryny, zmiksować.
Dodawać suche składniki na przemian ze śmietaną, w 3 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temperaturze 175°C przez 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz