piątek, 16 września 2016

Proste ciasto ze śliwkami i kruszonką


Kto lubi proste ciasta z owocami ręka w górę ;). Bo proste nie znaczy mniej smaczne od tych, które są bardziej pracochłonne prawda? A dzisiejsze ciasto, to właśnie taki prosty placek ze śliwkami i kardamonową kruszonką. Dlaczego kardamonową? Bo uwielbiam tę przyprawę i staram się ją "przemycać" wszędzie tam gdzie się tylko da ( ale tak szczerze, to najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego ;) ). Nie jest on jednak tu niezbędny - kruszonka z dodatkiem cynamonu będzie równie pyszna. Placek wzbogaciłam dodatkowo otartą skórką z cytryny, dzięki temu smak jest bardziej "żywy", jeżeli oczywiście można tak powiedzieć.. :). Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Polecam na weekend. W końcu sezon na śliwki w pełni, trzeba to wykorzystać :).



  Składniki:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  •  1/2 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • około 700 g śliwek
Kruszonka z kardamonem:
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki kardamonu ( lub cynamonu )
Wykonanie:

Kruszonka:

W naczyniu wymieszać mąkę z cukrem i kardamonem. Dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę. 

 
Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą.

Jajka ( w całości ) ubić z cukrem do otrzymania bardzo jasnej i bardzo puszystej masy ( ubijamy około 10 minut na najwyższych obrotach miksera ). W trakcie ubijania dodać ekstrakt z wanilii. Następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką strużką wlewać olej cały czas ubijając. Dodać skórkę z cytryny, zmiksować.

Dodawać suche składniki na przemian ze śmietaną, w 3 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników.

Ciasto wyłożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć śliwki rozcięciem ku górze. Posypać równomiernie kruszonką.

Piec w temperaturze 175°C przez 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.

Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. 


Smacznego :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates