niedziela, 25 września 2016

Drożdżowe zawijańce z nadzieniem orzechowo - klonowym


Jeśli tak jak ja kochacie drożdżowe wypieki i wręcz przepadacie za orzechami i smakiem syropu klonowego - musicie upiec te bułeczki :). Są pyszne! Takie powiedziałabym - jesienne :). Mięciutkie drożdżowe ciasto z wyrazistym, słodziutkim i sycącym nadzieniem. To nie może nie posmakować :). Jeśli z różnych powodów nie po drodze Wam z syropem klonowym - spokojnie, drożdżówki udadzą się i bez niego, wystarczy zastąpić go śmietanką kremówką. Ale to właśnie dzięki syropowi są takie pyszne.. ;). Dodam, że na drugi dzień też wspaniale smakują - wilgotne nadzienie sprawia, że dłużej utrzymują świeżość. Bardzo bardzo polecam!


Składniki na około 12 bułeczek:
  • 500 g mąki pszennej ( użyłam mąki pszennej typ 650 )
  • 250 ml letniego mleka
  • 80 g masła
  • 20 g drożdży
  • 50 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • ćwierć łyżeczki soli
Nadzienie orzechowo - klonowe:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 100 ml syropu klonowego
  • 50 g brązowego cukru ( można pominąć )
  • 60 g miękkiego masła
  • opcjonalnie - pół łyżeczki cynamonu
Wykonanie:

Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać ( aby nie było grudek ). Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Jajko i żółtko roztrzepać.

Do mąki wlać mleko, jajka oraz wyrośnięty rozczyn. Wymieszać wszystko do połączenia i chwilę wyrabiać. Następnie wlać roztopione i przestudzone masło i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie się kleiło starać się nie dosypywać więcej mąki, ewentualnie tylko oprószać nią dłonie - ciasto po wyrośnięciu może zmienić nieco swoją konsystencję. Ciasto jest dobrze wyrobione jeżeli łatwo odchodzi od dłoni i ścianek naczynia. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 h ). 



Nadzienie:

Orzechy zmielić w blenderze, ale nie całkowicie, dobrze jeśli pozostaną wyraźne kawałeczki orzechów. Do zmielonych orzechów dodać cukier brązowy, cynamon i miękkie masło, rozetrzeć wszystko razem grzbietem łyżki do połączenia. Dodać syrop klonowy i wymieszać. 


Wyrośnięcie ciasto przełożyć na stolnicę i krótko wyrobić ( ponownie krótko zagnieść ). Jeśli nadal będzie się mocno kleiło można na tym etapie dosypać trochę mąki, ale niedużo - maksymalnie 2 - 3 łyżki. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 35x25 cm ( w razie potrzeby podsypując mąką ). Na cieście równomiernie rozsmarować nadzienie. Następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Roladę pokroić ostrym nożem na plastry o grubości około 3 cm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozcięciem do dołu. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie każdą bułeczkę posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec około 20 minut w temperaturze 180°-190°C, do ładnego zrumienienia. Wystudzić na kratce.


Smacznego :)




0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates