czwartek, 15 grudnia 2016

Rolada świąteczna


Rolada, która zawiera w sobie składniki mocno kojarzące się z Bożym Narodzeniem, dlatego ośmieliłam się nazwać ją świąteczną :). Mamy tu bowiem i orzechy, i czekoladę, i powidła śliwkowe, i przyprawę do piernika... Wszystkie te smaki doskonale ze sobą współgrają, tworząc bardzo smaczne, wilgotne, wyraziste ciasto. Do tego proste w wykonaniu i bardzo podzielne :). Polecam na stół świąteczny, ale oczywiście nie tylko - rolada będzie smakować równie dobrze o każdej innej porze roku i z każdej innej okazji...jak i bez ;).


Biszkopt: 
  • 4 duże jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 4 płaskie łyżki kakao
  • 140 g cukru
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  •  50 g czekolady gorzkiej, startej
Krem orzechowy:
  • 200 g orzechów włoskich
  • 200 ml mleka
  • 120 g cukru pudru
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1,5 łyżki likieru kawowego (lub łyżka świeżo zaparzonej i osłodzonej kawy wymieszanej z łyżką wódki )
Polewa czekoladowa:
  • 75 czekolady gorzkiej lub deserowej ( lub pół na pół )
  • 75 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Ponadto:
  • 4 - 5 łyżek powideł śliwkowych
  • do nasączenia - 3 łyżki likieru kawowego + 3 łyżki wody ( można zastąpić świeżo zaparzoną i osłodzoną kawą wymieszaną z wódką, lub tylko kawą )
Wykonanie:

Biszkopt:

Mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać przyprawę do piernika oraz startą czekoladę, wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżka, cały czas ubijając, aż do wyczerpania cukru. Dodawać po kolei żółtka, miksując na niskich obrotach miksera, do połączenia. Dodać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką, do połączenia.

Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.

Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie rozsypać na niej cukier waniliowy lub drobny cukier kryształ. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Krem orzechowy:

Orzechy zemleć w blenderze lub malakserze. Mleko zagotować i zalać nim zmielone orzechy, wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem pudrem do puszystości. Stopniowo dodawać wystudzoną masę orzechową, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Na koniec dodać likier kawowy, zmiksować. Z gotowego kremu odłożyć 5 łyżek.


Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Ciasto równomiernie nasączyć przygotowanym ponczem. Następnie rozsmarować na całej powierzchni powidła. Na to wyłożyć krem orzechowy, wyrównać. Zwinąć z powrotem w roladę. Wierzch rolady posmarować odłożonym kremem. Wstawić do lodówki do schłodzenia, na około 1 godzinę.


Polewa czekoladowa:

Śmietankę kremówkę umieścić w małym garnuszku i podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę. Następnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiego sosu czekoladowego.

Gęstniejącą polewę rozprowadzić na schłodzonej roladzie. Roladę wstawić na kilka godzin do lodówki.


Smacznego :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates