Rolada, która zawiera w sobie składniki mocno
kojarzące się z Bożym Narodzeniem, dlatego ośmieliłam się nazwać ją
świąteczną :). Mamy tu bowiem i orzechy, i czekoladę, i powidła śliwkowe,
i przyprawę do piernika... Wszystkie te smaki doskonale ze sobą
współgrają, tworząc bardzo smaczne, wilgotne, wyraziste ciasto. Do tego
proste w wykonaniu i bardzo podzielne :). Polecam na stół świąteczny, ale
oczywiście nie tylko - rolada będzie smakować równie dobrze o każdej
innej porze roku i z każdej innej okazji...jak i bez ;).
Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 100 g mąki pszennej
- 4 płaskie łyżki kakao
- 140 g cukru
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
- 50 g czekolady gorzkiej, startej
- 200 g orzechów włoskich
- 200 ml mleka
- 120 g cukru pudru
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1,5 łyżki likieru kawowego (lub łyżka świeżo zaparzonej i osłodzonej kawy wymieszanej z łyżką wódki )
- 75 czekolady gorzkiej lub deserowej ( lub pół na pół )
- 75 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 4 - 5 łyżek powideł śliwkowych
- do nasączenia - 3 łyżki likieru kawowego + 3 łyżki wody ( można zastąpić świeżo zaparzoną i osłodzoną kawą wymieszaną z wódką, lub tylko kawą )
Biszkopt:
Mąkę pszenną, kakao i proszek do
pieczenia przesiać i wymieszać. Dodać przyprawę do piernika oraz
startą czekoladę, wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka
ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo
dodawać cukier, łyżka po łyżka, cały czas ubijając, aż do
wyczerpania cukru. Dodawać po kolei żółtka, miksując na niskich
obrotach miksera, do połączenia. Dodać suche składniki i
delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką, do połączenia.
Płaską blachę z wyposażenia
piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć
ciasto biszkoptowe, wyrównać. Piec około 10 minut w temperaturze
180°C, do suchego patyczka.
Podczas gdy rolada się piecze, na
blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie rozsypać na
niej cukier waniliowy lub drobny cukier kryształ. Upieczone ciasto
położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był
na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko
zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką,
wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Krem orzechowy:
Orzechy zemleć w blenderze lub
malakserze. Mleko zagotować i zalać nim zmielone orzechy,
wymieszać. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć wraz z cukrem
pudrem do puszystości. Stopniowo dodawać wystudzoną masę
orzechową, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Na koniec
dodać likier kawowy, zmiksować. Z gotowego kremu odłożyć 5
łyżek.
Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Ciasto równomiernie nasączyć przygotowanym ponczem. Następnie rozsmarować na całej powierzchni powidła. Na to wyłożyć krem orzechowy, wyrównać. Zwinąć z powrotem w roladę. Wierzch rolady posmarować odłożonym kremem. Wstawić do lodówki do schłodzenia, na około 1 godzinę.
Polewa czekoladowa:
Śmietankę kremówkę umieścić w
małym garnuszku i podgrzać, prawie do wrzenia. Dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na chwilę. Następnie wymieszać do
całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiego sosu
czekoladowego.
Gęstniejącą polewę rozprowadzić na
schłodzonej roladzie. Roladę wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz