niedziela, 12 listopada 2017

Szarlotka ekspresowa


Dlaczego ekspresowa? Bo jej wykonanie zajmie Wam dosłownie chwilę...pod warunkiem, że macie pod ręką prażone jabłka w słoiku :). A jeśli kruche ciasto przygotujecie wieczór wcześniej, jak ja ;), to cała praca z tą pyszną szarlotką będzie naprawdę ekspresowa. Użyłam prażonych jabłek domowej roboty, ale te kupione w sklepie również nie będą gorsze ( trzeba jednak zawsze czytać listę składników na produkcie ). Do kruchego ciasta dodałam troszkę smalcu - dzięki niemu ciasto jest tak kruchutkie, że wprost rozpływa się w ustach :). Nie będę już nic więcej dodawać, w końcu taka klasyka jaką jest szarlotka nie potrzebuje specjalnej rekomendacji...;).



 Kruche ciasto:
  • 450 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła, zimnego
  • 50 g smalcu, zimnego
  • 2 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • szczypta soli
 Ponadto:
  • jabłka prażone ze słoika - około 1500 g
  • cynamon do smaku
Wykonanie:

 Kruche ciasto:

Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę pszenną, wymieszać ją z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz smalec, żółtka i przesiekać nożem wszystko razem, łącząc ze sobą składniki. Szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - około 60 % i 40 %. Obie części ciasta lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny.
UWAGA: Ciasto można przygotować wieczór wcześniej.

Formę o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Z lodówki wyjąć schłodzoną większą część ciasta. Rozwałkować ją mniej więcej na rozmiar blachy, ciasto przenieść do formy i dokładnie wylepić nim jej spód.

Na ciasto wyłożyć równą warstwą jabłka wymieszane z cynamonem. Drugą część ciasta z lodówki również rozwałkować, z ciasta wyciąć paski i ułożyć je na jabłkach w formie kratki.
UWAGA: Jeżeli wolicie, możecie mniejszą część ciasta po prostu zetrzeć na tarce na wierzch szarlotki, lecz wtedy tę część ciasta należy włożyć do zamrażalnika, zamiast do lodówki ( zamrożone będzie się lepiej ścierało na tarce ). Jeżeli wybierzecie wersję z kratką, przed pieczeniem posmarujcie ją rozkłóconym jajkiem.

Ciasto piec w temperaturze 180°C - 190°C przez około 45 minut. Po upieczeniu szarlotkę wyjąć z piekarnika i odłożyć do wystudzenia.


Smacznego :)




9 komentarze:

  1. nie dość, że ekspresowa to jeszcze jaka pyszna i śliczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To chyba najbardziej smakowita szarlotką jaką widziałam, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Co najmniej 3 godziny do samego upieczenia ciasta.
    Nie nazwałabym go ekspresowym na pewno.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja bym nazwała ;). Chodzi o samo jej przygotowanie, no bo ile może zająć rozwałkowanie ciasta, nałożenie na niego gotowych jabłek ze słoika i przykrycie drugą częścią ciasta, zwłaszcza jeśli ciasto ma się przygotowane wcześniej, co zaznaczyłam we wstępie. Mnie w każdym razie zajmuje to bardzo niewiele czasu ;). Pozdrawiam.

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. To ma być expresowe? Wyrabianie ciasta, czekanie... A jak się daje gotowe jabłka, to równie dobrze można gotowy spód kupić...A i smalec do ciasta. Matko, przepis rodem z PRLu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zmuszam nikogo do korzystania z moich przepisów. Ale swoje frustracje proszę wylewać gdzie indziej. Zrobiłam wyjątek publikując taki komentarz, i nie chodzi o to, że nie umiem przyjmować krytyki; krytyka też jest potrzebna, ale ta konstruktywna, a Twój komentarz nie wnosi nic. A co do smalcu - widzę, że nie masz bladego pojęcia o pieczeniu/cukiernictwie. Mam na to 3 rozwiązania: albo się dokształć, albo nie wypowiadaj się w komentarzach, albo przestań odwiedzać blogi o takiej tematyce. Pozdrawiam.

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates