piątek, 24 listopada 2017

Ucierane ciasto pomarańczowe


Proste i niewyszukane, ale bardzo aromatyczne i smaczne ciasto. Czasem mam ochotę na coś tak prościutkiego i wręcz banalnego :). Ciasto jest bardzo puszyste i miękkie, a dzięki temu, że po upieczeniu nasączamy je świeżo wyciśniętym sokiem z pomarańczy, jest również wilgotne i dłużej pozostaje świeże. Polecam do popołudniowej kawki lub herbatki :).



Składniki:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g masła
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
  • opcjonalnie - 2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy lub kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nasączenie:
  • sok z 1 dużej pomarańczy
  • 50 g cukru
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem na jasną i bardzo puszystą masę ( ucierać około 10 minut ). Dodać skórkę z pomarańczy oraz ekstrakt/aromat, jeśli używacie i zmiksować. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując/ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 22 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 160°C przez około 30 - 35 minut, do suchego patyczka.


Składniki nasączenia wymieszać.


Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i na jeszcze gorące wylewać łyżka po łyżce przygotowane nasączenie ( każdą następną łyżkę nasączenia wylewać gdy poprzednia porcja wsiąknie w ciasto ). Odstawić do wystudzenia. Można posypać wiórkami kokosowymi.


Smacznego :)



1 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates