sobota, 4 listopada 2017

Babeczki orzechowe z kremem czekoladowym


Pyszne, mięciutkie, mocno orzechowe babeczki, udekorowane delikatnym, czekoladowym kremem. Smakują wspaniale i tak też się prezentują ;). Mój krem jest naprawdę delikatnie czekoladowy, wg mnie smakował jak czekoladowy budyń :). Użyłam do jego wykonania pół na pół czekolady mlecznej i deserowej, ale jeśli lubicie czekoladę gorzką ( za którą ja nie przepadam ), to możecie użyć tylko takiej ( krem będzie miał wówczas bardziej intensywny kolor ). Przepis na same babeczki znalazłam TUTAJ, jest świetny. Bardzo polecam :).


Składniki na 12 sztuk:
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub 1/3 szklanki cukru białego
  • 2 duże jajka
  • 125 g masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 50 g czekolady gorzkiej lub deserowej, posiekanej
Krem czekoladowy:
  • 100 g czekolady - gorzkiej, deserowej lub pół na pół z mleczną
  • 200 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier puder do smaku - opcjonalnie
Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania kremu.

Czekoladę posiekać.

Śmietanę kremówkę przelać do garnuszka, postawić na palniku i  mocno podgrzać, prawie do wrzenia, ale nie dopuścić do zagotowania. Zestawić z ognia, dodać posiekaną czekoladę i po chwili wymieszać do otrzymania gładkiego, jednolitego sosu czekoladowego. Przelać go do miseczki, wystudzić, następnie miseczkę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 12 godzin.


Babeczki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Połączyć ze zmielonymi orzechami. 

Masło utrzeć z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę. Do utartego masła dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do dokładnego połączenia. Dodać mleko i ekstrakt z wanilii, zmiksować. Dodać suche składniki i wymieszać szpatułką lub łyżką, tylko do połączenia. Na koniec dodać posiekaną czekoladę, krótko wymieszać.

Przygotować standardową blachę do muffinek - wyłożyć ją papilotkami. Ciastem napełnić papilotki prawie do samych ich brzegów. Piec w temperaturze 170°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia.


Dekoracja babeczek:

Schłodzony serek mascarpone przełożyć do naczynia i krótko go zmiksować ( aby był bardziej gładki ). Do serka dodać schłodzony sos czekoladowy i ubić razem do otrzymania sztywnego kremu. Skosztować i jeśli krem będzie mało słodki, dodać przesiany cukier puder ( ilość wg uznania ) i krótko zmiksować. 

Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub do szprycy i udekorować babeczki. 

Ze względu na krem babeczki należy przechowywać w lodówce.


Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Urocze, z ochota przygarnę jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Czy mozna dac tylko mleczna czekolada do kremu ?i ile dni krem wytrzyma ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można dać tylko mleczną czekoladę. Krem wytrzyma kilka dni na pewno, tylko należy babeczki przechowywać w lodówce. Pozdrawiam.

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates