poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Kostka cytrynowo - jagodowa


Pyszna kombinacja dwóch smaków, które tak mocno kojarzą mi się z latem i słoneczną pogodą :). Kostka cytrynowo - jagodowa to połączenie cytrynowego kremu ( znanego Wam z KREMOWEGO CIASTA CYTRYNOWEGO ) i lekkiej śmietankowej pianki z dodatkiem jagód ( ja wykorzystałam tu ostatni słoiczek jagód w syropie z domowych zasobów :) ). Ciasto wykonałam na kruchym spodzie, który uważam, że świetnie tu pasuje, ale równie dobrze może to być biszkopt lub po prostu biszkopty, zarówno te okrągłe jak i podłużne, a nawet herbatniki. W przypadku biszkoptów czy herbatników będzie nawet prościej i szybciej, bo obejdzie się bez piekarnika ;). Wierzch ciasta wieńczy warstwa świeżych borówek amerykańskich i galaretka. Ciasto jest przyjemnie kwaskowe i orzeźwiające. Przysłowiowe niebo w gębie :D. Bardzo, bardzo polecam! :D.



Kruche ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • 30 g cukru pudru
  • pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g ) lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Krem cytrynowy:
  • 500 ml wody
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru ( opakowanie - 40 g )
  • pół łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 180 g cukru
  • sok z dwóch średniej wielkości cytryn
  • 200 g masła
Krem śmietankowy z jagodami:
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 galaretka z owoców leśnych + 200 ml gorącej wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub ekstraktu z wanilii
  • 1 słoiczek jagód w syropie lub spora garść świeżych jagód, ewentualnie 2 - 3 łyżki dżemu jagodowego
Dodatkowo:
  • około 400 g jagód lub borówek amerykańskich
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych + 600 ml gorącej wody ( mogą to być też galaretki krystaliczne; u mnie jedna z owoców leśnych i jedna krystaliczna )
Wykonanie:

Kruche ciasto:

Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i pokrojone w kosteczkę zimne masło, przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną formować się w kruszonkę. Szybko zagnieść do otrzymania gładkiego, jednolitego ciasta. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny. Ciasto można również zamrozić ( można przygotować je dzień wcześniej ).

Formę o wymiarach dolnych około 21 x 31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować mniej więcej na wielkość formy, przenieść je do blaszki i dokładnie wylepić nim jej spód. Zamrożone ciasto wystarczy zetrzeć na tarce o grubych oczkach wprost do formy i wyrównać. 

Piekarnik nagrzać do temperatury 190° - 200° C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed samym pieczeniem ciasto nakłuć widelcem. Piec przez około 15 - 20 minut, aż ciasto nabierze ładnego złoto - brązowego koloru. Upieczone ciasto wyjąć i odłożyć do wystudzenia.


1 galaretkę z owoców leśnych rozpuścić w 200 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia.


Krem cytrynowy:

200 ml wody zmiksować z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać sok z cytryny, zmiksować. 

Pozostałe 300 ml wody zagotować z cukrem. Zdjąć z palnika i mieszając rózgą kuchenną wlać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palniku i ciągle mieszając zagotować. Od momentu zagotowania trzymać na ogniu jeszcze przez około 1 minutę, nie zaprzestając mieszania. Budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło miksować przez kilka minut, aż stanie się jaśniejsze i napowietrzone. Porcjami dodawać wystudzony budyń, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Należy miksować na niższych obrotach miksera i niezbyt energicznie, aby krem się nie zwarzył. Powinien powstać gładki krem. 


Na wystudzony kruchy spód wyłożyć krem cytrynowy, wyrównać.


Krem śmietankowy z jagodami:

Jagody w syropie dobrze osączyć na sitku. W przypadku świeżych jagód lekko rozgnieść je widelcem.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na sztywno. Cały czas miksując wlewać zimną i lekko tężejącą galaretkę, wymieszać do połączenia. Dodać osączone z syropu jagody lub rozgniecione świeże jagody ( lub dżem jagodowy ) i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masę wyłożyć na krem cytrynowy wyrównać. Formę z ciastem wstawić do lodówki.


2 pozostałe galaretki rozpuścić w 600 ml gorącej wody, wystudzić. Studzenie można przyśpieszyć wstawiając naczynie z galaretkami do większego naczynia z zimną wodą. Wystudzone galaretki włożyć do lodówki, aby zaczęły lekko tężeć.

Na krem śmietankowo - jagodowy wysypać jagody lub borówki amerykańskie, lekko wciskając je w masę. Zalać tężejącymi galaretkami. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Przechowywać w lodówce.


Smacznego :)




5 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates