Ciasto, w którym rozsmakuje się każdy amator cytrynowych klimatów. Jak dla mnie jest mega. Puszysty biszkopt, kwaskowy krem cytrynowy, bita śmietana, maślane herbatniki - wszystko z osobna jest pyszne, ale razem to prawdziwa bomba :). Smaki wspaniale się tu równoważą, całość określiłabym jako słodko - kwaśną. Poza walorami smakowymi ciasto jest bardzo eleganckie, dobrze się kroi i pięknie prezentuje na stole. Może jest troszeczkę czasochłonne, ale to przecież nie stanowi problemu prawda? ;). Bardzo, bardzo polecam :).
Biszkopt:
- 110 g mąki pszennej tortowej ( około 2/3 szklanki )
- 10 g mąki ziemniaczanej ( 1 łyżka )
- 150 g cukru ( około 2/3 szklanki )
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej )
- 1 łyżeczka octu 10 %
- 3 budynie śmietankowe ( opakowanie 40 g )
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 szklanki wody
- sok z 4 średniej wielkości cytryn
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- około 140 g herbatników maślanych
- około 50 - 60 g czekolady gorzkiej lub deserowej, startej
Biszkopt:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać masę żółtkową i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.
Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką, wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Krem cytrynowy:*
Zmiksować 1 szklankę wody z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać sok z cytryny i ponownie zmiksować. Pozostałe 2 szklanki wody zagotować z cukrem. Zestawić z palnika i mieszając rózgą kuchenną wlać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania zagotować. Pogotować przez chwilę, do zgęstnienia budyniu. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu do połączenia. Powinien powstać gładki krem. Krem od razu po przygotowaniu może być zbyt rzadki aby wyłożyć go na ciasto, należy wówczas wstawić go do lodówki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Warstwa śmietankowa:
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii/cukrem wanilinowym na sztywno.
Złożenie ciasta:
Na wystudzony biszkopt** wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Na krem wyłożyć ubitą śmietankę, wyrównać. Na warstwie śmietankowej ułożyć herbatniki ( w razie potrzeby przycinając je ). Rozprowadzić równomiernie lukier cytrynowy. Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin ( a najlepiej na całą noc, herbatniki muszą zmięknąć aby ciasto dobrze się kroiło ).
Lukier cytrynowy:
W miseczce rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny ( np. grzbietem łyżki ) do otrzymania gładkiego lukru. W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru - jeśli lukier będzie zbyt rzadki, lub soku z cytryny - jeżeli lukier będzie zbyt gęsty.
* budyń do kremu warto przygotować wcześniej, będzie potrzebował sporo czasu aby całkowicie wystygnąć
** biszkopt można lekko naponczować, np. 3 łyżkami soku z cytryny wymieszanymi z 3 łyżkami wody
Smacznego :)
Uwielbiam cytrynowe wypieki.Twój jest super.
OdpowiedzUsuńwitam .. szukam przepisów na ciasta i torty bez mąki pszennej (kazda inna jest ok) .. będę wdzięczna za pomoc :-)
OdpowiedzUsuńWitam :)Niestety chyba niewiele pomogę, ponieważ wszelkie wypieki "bez": bezglutenowe, beztłuszczowe, bezcukrowe...itp.to nie moja bajka, a tym samym nie jest to profil mojego bloga :)Proszę szukać na blogach, które stricte związane są z Pani preferencjami, a takich w sieci na pewno nie brakuje :) Pozdrawiam :)
UsuńCiasto rewelacja . Gorąco polecam��
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Cieszę się, że ciasto smakowało :). Pozdrawiam
UsuńCiasto rewelacja,przepis godny polecenia :)
OdpowiedzUsuńCzy śmietana trzyma się bez żelatyny?
OdpowiedzUsuńŚmietana 36% utrzyma się bez żelatyny, można dodać dla pewności opakowanie śmietan-fixu.
UsuńCzy to ciasto mozna mrozić?
OdpowiedzUsuńCzy to ciasto można mrozić?
OdpowiedzUsuńNie mroziłam tego ciasta, ale myślę, że można. Tam jest warstwa bitej śmietany, której niby się nie mrozi, ale ja kiedyś mroziłam coś co też miało krem śmietanowy i wszystko było ok.
Usuń