niedziela, 15 maja 2016

Kremowe ciasto cytrynowe


Ciasto, w którym rozsmakuje się każdy amator cytrynowych klimatów. Jak dla mnie jest mega. Puszysty biszkopt, kwaskowy krem cytrynowy, bita śmietana, maślane herbatniki - wszystko z osobna jest pyszne, ale razem to prawdziwa bomba :). Smaki wspaniale się tu równoważą, całość określiłabym jako słodko - kwaśną. Poza walorami smakowymi ciasto jest bardzo eleganckie, dobrze się kroi i pięknie prezentuje na stole. Może jest troszeczkę czasochłonne, ale to przecież nie stanowi problemu prawda? ;). Bardzo, bardzo polecam :).



Biszkopt:
  • 110 g mąki pszennej tortowej ( około 2/3 szklanki )
  • 10 g mąki ziemniaczanej ( 1 łyżka )
  • 150 g cukru ( około 2/3 szklanki )
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( płaskiej )
  • 1 łyżeczka octu 10 %
Krem cytrynowy:
  • 3 budynie śmietankowe ( opakowanie 40 g )
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 szklanki wody
  • sok z 4 średniej wielkości cytryn
  • 1 szklanka cukru
  • 3 żółtka
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
Warstwa śmietankowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 łyżka cukru wanilinowego
Lukier cytrynowy:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
Dodatkowo:
  • około 140 g herbatników maślanych
  • około 50 - 60 g czekolady gorzkiej lub deserowej, startej
Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania, aż do wyczerpania cukru. Dodać masę żółtkową i zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. 

Ciasto przelać/przełożyć do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/mąką, wyrównać. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt lekko przestudzić w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Krem cytrynowy:*

Zmiksować 1 szklankę wody z proszkiem budyniowym, mąką ziemniaczaną i żółtkami. Dodać sok z cytryny i ponownie zmiksować. Pozostałe 2 szklanki wody zagotować z cukrem. Zestawić z palnika i mieszając rózgą kuchenną wlać zmiksowaną mieszankę. Postawić z powrotem na palnik i nie zaprzestając mieszania zagotować. Pogotować przez chwilę, do zgęstnienia budyniu. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia. 

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, ucierając/miksując po każdym dodaniu do połączenia. Powinien powstać gładki krem. Krem od razu po przygotowaniu może być zbyt rzadki aby wyłożyć go na ciasto, należy wówczas wstawić go do lodówki do uzyskania odpowiedniej konsystencji.



Warstwa śmietankowa:

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii/cukrem wanilinowym na sztywno.


Złożenie ciasta:

Na wystudzony biszkopt** wyłożyć cały krem cytrynowy, wyrównać. Na krem wyłożyć ubitą śmietankę, wyrównać. Na warstwie śmietankowej ułożyć herbatniki ( w razie potrzeby przycinając je ). Rozprowadzić równomiernie lukier cytrynowy. Posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin ( a najlepiej na całą noc, herbatniki muszą zmięknąć aby ciasto dobrze się kroiło ).


Lukier cytrynowy:

W miseczce rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny ( np. grzbietem łyżki ) do otrzymania gładkiego lukru. W razie potrzeby dodać więcej cukru pudru - jeśli lukier będzie zbyt rzadki, lub soku z cytryny - jeżeli lukier będzie zbyt gęsty.


* budyń do kremu warto przygotować wcześniej, będzie potrzebował sporo czasu aby całkowicie wystygnąć

** biszkopt można lekko naponczować, np. 3 łyżkami soku z cytryny wymieszanymi z 3 łyżkami wody



Smacznego :)





11 komentarze:

  1. Uwielbiam cytrynowe wypieki.Twój jest super.

    OdpowiedzUsuń
  2. witam .. szukam przepisów na ciasta i torty bez mąki pszennej (kazda inna jest ok) .. będę wdzięczna za pomoc :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)Niestety chyba niewiele pomogę, ponieważ wszelkie wypieki "bez": bezglutenowe, beztłuszczowe, bezcukrowe...itp.to nie moja bajka, a tym samym nie jest to profil mojego bloga :)Proszę szukać na blogach, które stricte związane są z Pani preferencjami, a takich w sieci na pewno nie brakuje :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Ciasto rewelacja . Gorąco polecam��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Cieszę się, że ciasto smakowało :). Pozdrawiam

      Usuń
  4. Ciasto rewelacja,przepis godny polecenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy śmietana trzyma się bez żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmietana 36% utrzyma się bez żelatyny, można dodać dla pewności opakowanie śmietan-fixu.

      Usuń
  6. Czy to ciasto mozna mrozić?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy to ciasto można mrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mroziłam tego ciasta, ale myślę, że można. Tam jest warstwa bitej śmietany, której niby się nie mrozi, ale ja kiedyś mroziłam coś co też miało krem śmietanowy i wszystko było ok.

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates