sobota, 1 września 2018

Krówka jabłkowa ( bez pieczenia )


Pyszne i bardzo proste w wykonaniu ciasto bez pieczenia. Nazwałam je Krówką jabłkową, ponieważ składa się z warstwy kremu kajmakowego i masy z jabłek i galaretki. Całość wieńczy warstwa bitej śmietany. Wszystkie smaki świetnie się ze sobą łączą i równoważą. Dzięki kwaskowej masie jabłkowej ciasto nie jest mdłe, ale i zadowoli amatorów kajmakowej słodyczy ;). Naprawdę warte przygotowania; moi domownicy pałaszowali aż miło ;). Polecam :). 



Składniki na masę krówkową:
  • 1 puszka masy krówkowej/kajmaku ( masa netto -510 g )
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
Składniki na masę jabłkową:
  • 800 - 900 g jabłek ( waga po obraniu ), najlepiej odmiany kwaskowej
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 - 3 łyżki cukru ( lub więcej, do smaku )
Składniki na masę śmietankową:
  • 500 ml śmietanki kremówki 36 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) + 50 ml zimnej wody
Ponadto:
  • około 500 g herbatników
  • 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej
Wykonanie:

Blachę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie ułożyć pierwszą warstwę herbatników ( w razie potrzeby przycinając je ).


Masa krówkowa:

Miękkie masło ucierać kilka minut mikserem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie porcjami dodawać masę krówkową, miksując do połączenia po każdym dodaniu. Gotowy krem wyłożyć na warstwę herbatników, wyrównać. Na kremie ułożyć kolejną warstwę herbatników.


Masa jabłkowa:

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i umieścić w garnku. Wymieszać z cukrem i podgrzewać na średnim ogniu często mieszając, aż zaczną się rozpadać i przypominać marmoladę. Miękkie jabłka zmiksować blenderem na gładką masę. Następnie wsypać galaretkę i wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Ten proces można przyspieszyć wstawiając garnek z jabłkami do większego naczynia z zimną wodą i często mieszać. Najlepiej masę jabłkową przygotować nieco wcześniej.

Wystudzoną masę jabłkową wyłożyć na herbatniki. Na to wyłożyć ostatnią warstwą herbatników. 


Masa śmietankowa:

Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Następnie żelatynę postawić na palniku i podgrzewać do całkowitego jej rozpuszczenia ( należy uważać, aby żelatyna się nie zagotowała, gdyż straci wówczas swoje właściwości żelujące ). Żelatynę można również rozpuścić w mikrofalówce. Rozpuszczoną żelatynę odstawić do przestudzenia.

Śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na sztywno. Łyżkę ubitej śmietany dodać do przestudzonej żelatyny, dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć. Tak zahartowaną żelatynę wlać do śmietany mieszając energicznie rózgą kuchenną lub mikserem na niskich obrotach. 

Śmietanę wyłożyć na ostatnią warstwę herbatników, wyrównać. Wstawić do lodówki na całą noc ( herbatniki będą potrzebowały czasu aby zmięknąć ). 


Wierzch schłodzonego ciasta posypać startą czekoladą.


Smacznego :)









13 komentarze:

  1. idealne ciasto na dzisiaj, podkradam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę dać znać jak ciasto wyszło i czy smakowało :).

      Usuń
    2. wyszło bardzo dobre, przepyszne i smakowało wszystkim :)) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ciasto super ,łatwe do przygotowania a smakuje wyśmienicie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się ogromnie, że przepis się podoba :). Pozdrawiam :).

      Usuń
  3. Akurat robie i zobacze czy domownikom bedzie smakowac

    OdpowiedzUsuń
  4. Najlepsza z tego jest - KROWKA:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne ciacho, bardzo lubię ciasta z krówką :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy do masy jabłkowej dodaje się suchą galaretkę czy rozpuszczoną

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates