wtorek, 7 maja 2019

Ciasto Snikers


Kakaowo - orzechowy przekładaniec z kremem budyniowo - maślanym w dwóch kolorach. Pod nazwą "Snikers" istnieje wiele przepisów, niektóre z nich są całkowicie odmienne od mojego ( w wielu występuje masa krówkowa ). Domyślam się, że każda "piekareczka" ma swoją ulubioną wersję Snikersa ;). Moja jest naprawdę bardzo smaczna; biszkopt jest bardzo puszysty, grubo posiekane orzechy przyjemnie chrupią, a dodatek kakao do jednej części kremu świetnie podkręca smak. Bardzo polecam, szczególnie na wszelkie rodzinne uroczystości.



Biszkopt kakaowy:
  • 6 dużych jajek
  • 120 g mąki pszennej tortowej
  • 35 g kakao
  • 220 g cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
  • 250 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
  • 5 białek
  • 190 g cukru
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowo - maślany:
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 5 żółtek
  • 110 g cukru
  • pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g )
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 225 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżka kakao
Polewa:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1,5 łyżki mleka
  • 2 łyżki kakao
Wykonanie:

Biszkopt kakaowy:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując/ubijając przez 20 - 30 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodawać żółtka, jedno po drugim i ubijać na niskich obrotach miksera do otrzymania jasnej, kremowej piany.

Dodać przesiane suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt przestudzić przez kilka minut w blaszce, następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia.


Ciasto orzechowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez 20 - 30 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać miód, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki oraz orzechy i delikatnie wymieszać. 

Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o takich samych wymiarach jak ta, w której piekł się biszkopt. Wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut, na złoto - brązowy kolor. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie, następnie przełożyć na kratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Krem budyniowo - maślany:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodać obie mąki, zmiksować. 

Mleko zagotować w garnuszku z grubszym dnem, następnie gorące wlewać do masy żółtkowej cały czas miksując. Masę przelać z powrotem do garnuszka, postawić na palniku i podgrzewać mieszając, do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło ucierać przez kilka minut, aż stanie się jaśniejsze i napowietrzone. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, miksując na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia.

Gotowy krem podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i zmiksować do połączenia.


Złożenie ciasta:

Biszkopt kakaowy przekroić w poziomie na dwa równe blaty. Na dolny blat wyłożyć jasny krem, wyrównać. Na krem położyć ciasto orzechowe. Na ciasto orzechowe wyłożyć krem z kakao, wyrównać i przykryć drugim blatem biszkoptu. Ciasto włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wierzch ciasta polać polewą ( opis wykonania poniżej ) i ponownie włożyć do lodówki na minimum kilka godzin.


Polewa:

W garnuszku umieścić masło, cukier puder oraz mleko. Podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia masła i cukru, ale nie gotować. Zdjąć z ognia i dodać kakao, wymieszać do dokładnego połączenia. Gęstniejącą polewą polać ciasto.


Smacznego :)





24 komentarze:

  1. Przepadłam. Jutro będzie u mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę napisać jak wyszło i czy smakowało :). Pozdrawiam :).

      Usuń
  2. Widać sporo z nim jest roboty, ale warto. Ciasto wygląda świetnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :). Moja rada - biszkopt i ciasto orzechowe można upiec dzień wcześniej, również wieczór wcześniej można przygotować budyń, a potem tylko dokończyć krem i złożyć ciasto.

      Usuń
  3. Kurcze chyba się skuszę

    OdpowiedzUsuń
  4. Musi być pyszne. Wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę wypróbować. To może stać się moim ulubionym ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda mega apetycznie : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Zdecydowanie moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj zrobiony - dzisiaj już nic po nim nie zostało ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czyli musiał bardzo smakować :) Cieszę się :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  9. Snickersa uwielbiam, ale sama jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do upieczenia, przepis nie jest trudny, a ciasto naprawdę pyszne :)

      Usuń
  10. A moja mama szukała przepisu

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakoś nie przepadam wole babki

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziś piekłam. Myślę, że ok ale następnym razem zrobię 1,5 porcji masy i 1.5 porcji polewy. Według mnie w tym przepisie trochę tego mało. Jutro degustacja.

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy w tym przepisie na krem nie jest podane za mało mleka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1,5 szklanki mleka to prawie 400 ml. Proszę użyć właśnie 400 ml. W tym cieście warstwa kremu nie jest gruba. Jeżeli ktoś woli więcej masy, to proponuję zrobić krem z 1,5 porcji.

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates