Kakaowo - orzechowy przekładaniec z kremem budyniowo - maślanym w dwóch kolorach. Pod nazwą "Snikers" istnieje wiele przepisów, niektóre z nich są całkowicie odmienne od mojego ( w wielu występuje masa krówkowa ). Domyślam się, że każda "piekareczka" ma swoją ulubioną wersję Snikersa ;). Moja jest naprawdę bardzo smaczna; biszkopt jest bardzo puszysty, grubo posiekane orzechy przyjemnie chrupią, a dodatek kakao do jednej części kremu świetnie podkręca smak. Bardzo polecam, szczególnie na wszelkie rodzinne uroczystości.
Biszkopt kakaowy:
- 6 dużych jajek
- 120 g mąki pszennej tortowej
- 35 g kakao
- 220 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto orzechowe:
- 250 g orzechów włoskich, grubo posiekanych
- 5 białek
- 190 g cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowo - maślany:
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 5 żółtek
- 110 g cukru
- pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g )
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 225 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżka kakao
Polewa:
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1,5 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
Wykonanie:
Biszkopt kakaowy:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując/ubijając przez 20 - 30 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodawać żółtka, jedno po drugim i ubijać na niskich obrotach miksera do otrzymania jasnej, kremowej piany.
Dodać przesiane suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt przestudzić przez kilka minut w blaszce, następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Ciasto orzechowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez 20 - 30 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać miód, zmiksować. Dodać przesiane suche składniki oraz orzechy i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o takich samych wymiarach jak ta, w której piekł się biszkopt. Wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 25 minut, na złoto - brązowy kolor. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie, następnie przełożyć na kratkę i odłożyć do całkowitego wystudzenia.
Krem budyniowo - maślany:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodać obie mąki, zmiksować.
Mleko zagotować w garnuszku z grubszym dnem, następnie gorące wlewać do masy żółtkowej cały czas miksując. Masę przelać z powrotem do garnuszka, postawić na palniku i podgrzewać mieszając, do zagotowania i zgęstnienia budyniu. Gotowy budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło ucierać przez kilka minut, aż stanie się jaśniejsze i napowietrzone. Stopniowo dodawać wystudzony budyń, miksując na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia.
Gotowy krem podzielić na pół, do jednej części dodać kakao i zmiksować do połączenia.
Złożenie ciasta:
Biszkopt kakaowy przekroić w poziomie na dwa równe blaty. Na dolny blat wyłożyć jasny krem, wyrównać. Na krem położyć ciasto orzechowe. Na ciasto orzechowe wyłożyć krem z kakao, wyrównać i przykryć drugim blatem biszkoptu. Ciasto włożyć do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wierzch ciasta polać polewą ( opis wykonania poniżej ) i ponownie włożyć do lodówki na minimum kilka godzin.
Polewa:
W garnuszku umieścić masło, cukier puder oraz mleko. Podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia masła i cukru, ale nie gotować. Zdjąć z ognia i dodać kakao, wymieszać do dokładnego połączenia. Gęstniejącą polewą polać ciasto.
Smacznego :)
Polewa:
W garnuszku umieścić masło, cukier puder oraz mleko. Podgrzewać mieszając, do rozpuszczenia masła i cukru, ale nie gotować. Zdjąć z ognia i dodać kakao, wymieszać do dokładnego połączenia. Gęstniejącą polewą polać ciasto.
Smacznego :)
Przepadłam. Jutro będzie u mnie!
OdpowiedzUsuńProszę napisać jak wyszło i czy smakowało :). Pozdrawiam :).
UsuńWidać sporo z nim jest roboty, ale warto. Ciasto wygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :). Moja rada - biszkopt i ciasto orzechowe można upiec dzień wcześniej, również wieczór wcześniej można przygotować budyń, a potem tylko dokończyć krem i złożyć ciasto.
UsuńKurcze chyba się skuszę
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne. Wygląda bosko :)
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować. To może stać się moim ulubionym ciastem :)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie : )
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiony - dzisiaj już nic po nim nie zostało ;)
OdpowiedzUsuńCzyli musiał bardzo smakować :) Cieszę się :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńSnickersa uwielbiam, ale sama jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do upieczenia, przepis nie jest trudny, a ciasto naprawdę pyszne :)
Usuńsuper przepis!
OdpowiedzUsuńA moja mama szukała przepisu
OdpowiedzUsuńJakoś nie przepadam wole babki
OdpowiedzUsuńsuper ciasto! :)
OdpowiedzUsuńDziś piekłam. Myślę, że ok ale następnym razem zrobię 1,5 porcji masy i 1.5 porcji polewy. Według mnie w tym przepisie trochę tego mało. Jutro degustacja.
OdpowiedzUsuńJestem zaskoczona końcowym efektem. Dziękuje Ci za przepis! https://odszkodowaniapowypadkowe.com.pl/potracenie-rowerzysty-odszkodowania-powypadkowe/
OdpowiedzUsuńCzy w tym przepisie na krem nie jest podane za mało mleka?
OdpowiedzUsuń1,5 szklanki mleka to prawie 400 ml. Proszę użyć właśnie 400 ml. W tym cieście warstwa kremu nie jest gruba. Jeżeli ktoś woli więcej masy, to proponuję zrobić krem z 1,5 porcji.
Usuń