Bardzo smaczne i proste w wykonaniu ucierane ciasto z dodatkiem jogurtu greckiego i waniliowego budyniu. Możecie je przygotować z innymi sezonowymi owocami, np. z truskawkami; ja wybrałam rabarbar, bo kocham jego kwaśny smak połączony ze słodyczą ciasta :). Takie ciasto na pewno umili spotkanie z przyjaciółmi, wiosenny piknik czy po prostu popołudnie przy herbatce ;). Polecam :).
Składniki:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 2 duże jajka
- 180 g masła
- 250 g cukru
- 1 szklanka jogurtu greckiego
- 2 opakowania budyniu waniliowego ( opakowanie 40 g )
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- około 600 - 700 g rabarbaru + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ( to bardzo ważne! ).
Mąkę pszenną, proszek budyniowy oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Rabarbar umyć ( nie trzeba obierać łodyg ) i pokroić na 2 - 3 cm kawałki, wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę ( mikserem ręcznym należy ucierać około 10 minut ). Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt z wanilii, zmiksować.
Dodawać przesiane suche składniki na przemian z jogurtem, w 3 - 4 turach, mieszając szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników ( na tym etapie nie używamy już miksera! ).
Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Na wierzchu ułożyć rabarbar.
Piec przez około 45 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Upieczone ciasto odstawić do całkowitego wystudzenia, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Jogurtowe ciasta są pyszne, chętnie wypróbuję taki przepis :)
OdpowiedzUsuńRabarbar idealnie komponuje się w ciastach :)
OdpowiedzUsuńZ rabarbarem zjem wszystko:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam jogurtowe ciasta
OdpowiedzUsuńOj tak, jogurtowe ciasta w sam raz do popołudniowej herbatki :)
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych, typowo letnich ciast :)
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić w sobotę.
OdpowiedzUsuńZrobiłem ciasto dla żony, była zaskoczona że umiem robić takie dobrę ciasto :) przepis świetny
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 🙂 Cieszę się, że ciasto się udało i smakowało, i że na mój blog zaglądają również mężczyźni 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków 🙂
Usuń