poniedziałek, 9 września 2019

Drożdżowe ciasto z serem i śliwkami


Przepyszna kombinacja drożdżowego ciasta, sera, śliwek i kruszonki. Tak, to wszystko w jednym wypieku :). Pachnie niesamowicie, smakuje jeszcze lepiej. A połączenie sera i śliwek to jest sztos ;). Sezon na śliwki trwa, skorzystajcie z tego i upieczcie sobie takie pyszne drożdżowe :). 


Składniki:
  • 550 g mąki pszennej
  • 110 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 25 g drożdży
  • 100 g masła
  • 275 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • skórka otarta z 1 niedużej cytryny
Masa serowa:
  • 500 g sera jak na sernik ( zmielonego przynajmniej dwukrotnie; można też użyć gotowego sera z wiaderka )
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru ( lub więcej; zależy od kwasowości sera )
  • pół opakowania cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego ( waniliowego lub śmietankowego )
Ponadto:
  • około 600 g śliwek
Kruszonka:
  • 110 g mąki pszennej
  • 55 g masła
  • 55 g cukru
  • pół opakowania cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Wykonanie:

Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

Masło roztopić i przestudzić. Jajka i żółtka lekko razem rozkłócić.

Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Dodać jajka z żółtkami, mleko oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko do połączenia. Chwilę wyrabiać. Następnie dodać przestudzone masło i wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodziło od dłoni oraz od ścian naczynia. Podczas wyrabiania starać się wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza.

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 - 2 godziny.


Podczas gdy ciasto rośnie przygotować masę serową, owoce oraz kruszonkę.

Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu umieścić wszystkie składniki i wymieszać lub krótko zmiksować do połączenia.


Śliwki umyć, osuszyć i przepołowić pozbywając się pestek.


Kruszonka:

Mąkę pszenną i oba cukry wymieszać w miseczce. Dodać roztopione masło, wymieszać i wyrobić między palcami na kruszonkę.


Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Przełożyć je do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozłożyć w formie. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 - 30 minut.

Na wyrośnięte ciasto w formie wyłożyć masę serową - równomiernie rozsmarować ją po całej powierzchni. Na serze ułożyć połówki śliwek, rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w masę serową. Posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.


Smacznego :)






7 komentarze:

  1. jejku jak ono apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie piekłam ciasta drożdzowego z serem , czas to zmienić, wygląda bardzo apetycznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam ostatnio podobne, ale nie wyszło za fanie. Teraz spróbuje ten przepis, bo wydaje sie lepszy :)

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates