Przepyszna kombinacja drożdżowego ciasta, sera, śliwek i kruszonki. Tak, to wszystko w jednym wypieku :). Pachnie niesamowicie, smakuje jeszcze lepiej. A połączenie sera i śliwek to jest sztos ;). Sezon na śliwki trwa, skorzystajcie z tego i upieczcie sobie takie pyszne drożdżowe :).
Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 110 g cukru
- opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 25 g drożdży
- 100 g masła
- 275 ml mleka
- 2 żółtka
- 1 jajko
- skórka otarta z 1 niedużej cytryny
Masa serowa:
- 500 g sera jak na sernik ( zmielonego przynajmniej dwukrotnie; można też użyć gotowego sera z wiaderka )
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru ( lub więcej; zależy od kwasowości sera )
- pół opakowania cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego ( waniliowego lub śmietankowego )
Ponadto:
- około 600 g śliwek
Kruszonka:
- 110 g mąki pszennej
- 55 g masła
- 55 g cukru
- pół opakowania cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią
Wykonanie:
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
Masło roztopić i przestudzić. Jajka i żółtka lekko razem rozkłócić.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Dodać jajka z żółtkami, mleko oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko do połączenia. Chwilę wyrabiać. Następnie dodać przestudzone masło i wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodziło od dłoni oraz od ścian naczynia. Podczas wyrabiania starać się wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza.
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 - 2 godziny.
Podczas gdy ciasto rośnie przygotować masę serową, owoce oraz kruszonkę.
Masa serowa:
Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
W naczyniu umieścić wszystkie składniki i wymieszać lub krótko zmiksować do połączenia.
Śliwki umyć, osuszyć i przepołowić pozbywając się pestek.
Kruszonka:
Mąkę pszenną i oba cukry wymieszać w miseczce. Dodać roztopione masło, wymieszać i wyrobić między palcami na kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Przełożyć je do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozłożyć w formie. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 - 30 minut.
Na wyrośnięte ciasto w formie wyłożyć masę serową - równomiernie rozsmarować ją po całej powierzchni. Na serze ułożyć połówki śliwek, rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w masę serową. Posypać kruszonką.
Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
jejku jak ono apetycznie wygląda
OdpowiedzUsuńnigdy nie piekłam ciasta drożdzowego z serem , czas to zmienić, wygląda bardzo apetycznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPiekłam ostatnio podobne, ale nie wyszło za fanie. Teraz spróbuje ten przepis, bo wydaje sie lepszy :)
OdpowiedzUsuńkocham tego typu słodkości
OdpowiedzUsuńSuper apetyczne to ciacho :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńFajne, chętnie spróbuję
OdpowiedzUsuń