poniedziałek, 2 września 2019

Waniliowe muffiny z malinami


Już dawno na moim blogu nie było nowego przepisu na muffiny, a to przecież takie urocze małe słodkości, które przygotowuje się błyskawicznie i zawsze świetnie smakują :). A w związku z tym, że w moim ogrodzie malin w bród, upiekłam muffiny właśnie z tymi owocami. Są niezwykle aromatyczne, mięciutkie i puszyste. A połączenie wanilii i malin oczywiście bezbłędne :). Znikają w mgnieniu oka ;). Wspaniałe jako słodka przekąska do pracy, do szkoły czy po prostu na podwieczorek z filiżanką herbaty :).



Składniki na około 12 sztuk:
  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g cukru
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 duże jajka
  • 250 ml jogurtu greckiego lub naturalnego ( 1 szklanka )
  • pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 350 g malin
  • opcjonalnie: płatki migdałów do posypania; cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przesiać mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę, wymieszać.

Do drugiego naczynia wbić jajka i roztrzepać je np. rózgą kuchenną. Dodać oba cukry, olej oraz jogurt i wymieszać do połączenia. Wsypać przesiane suche składniki i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać maliny i delikatnie wymieszać.

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto do każdej papilotki prawie do pełna. Wierzch muffinek posypać płatkami migdałowymi ( jeśli używacie ).

Piec w temperaturze 175°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Upieczone muffiny wystudzić na kratce.

Po wystudzeniu można oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)




6 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates