środa, 4 grudnia 2019

Rolada korzenno - pomarańczowa


Rolada w świątecznym klimacie, bo pachnąca pomarańczą i korzennymi przyprawami :). Puszysty biszkopt z dodatkiem przyprawy do piernika i lekki krem pomarańczowy na bazie budyniu i śmietany kremówki. Kropką nad i jest polewa czekoladowa ( u mnie w postaci paseczków ), bo jak wiadomo pomarańcza i czekolada to połączenie ponadczasowe ;). Bardzo polecam na święta i nie tylko :).


Składniki na biszkopt:
  • 5 dużych jajek
  • 180 g cukru
  • 135 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem pomarańczowy:
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka )
  • 70 g cukru pudru
  • 10 g żelatyny 
  • około 80 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z pomarańczy ( zamiast można dodać kilka kropel aromatu pomarańczowego )
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 100 ml śmietany kremówki 30 % lub 36%
Wykonanie:

Biszkopt:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz przyprawę do piernika przesiać i wymieszać.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, ubijając przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera, do otrzymania jasnej, kremowej masy.

Dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Masę biszkoptową przelać na płaską blachę z wyposażenia piekarnika ( wymiary około 40 x 30 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec przez około 10 - 12 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka.

Podczas gdy rolada się piecze, na blacie rozłożyć czystą ściereczkę. Równomiernie oprószyć ją cukrem wanilinowym lub drobnym cukrem kryształem. Upieczone ciasto położyć na ściereczce w taki sposób, aby papier do pieczenia był na górze. Delikatnie ściągnąć go z ciasta. Pracując szybko zwinąć jeszcze gorące ciasto w roladę razem ze ściereczką, wzdłuż dłuższego boku. Odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Krem pomarańczowy:

Z mleka, budyniu i cukru ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu. Przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Żelatynę zalać połową soku z pomarańczy, odstawić do napęcznienia.

Do wystudzonego budyniu dodać skórkę oraz resztę soku z pomarańczy i wymieszać rózgą kuchenną. Napęczniałą żelatynę rozpuścić, np. w kuchence mikrofalowej ( nie dopuszczając do jej zagotowania ), przestudzić i dodać do budyniu, wymieszać. 

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno i połączyć z budyniem, delikatnie mieszając ( w tym momencie masa zacznie już lekko żelować ). 

Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć, usunąć ściereczkę. Odkroić nożem około 1 - 1,5 cm ciasta z każdej strony - dzięki temu wyrównamy roladę i pozbędziemy się suchych brzegów. Równomiernie rozsmarować tężejący krem. Zwinąć z powrotem w roladę i włożyć do lodówki na około 2 - 3 godziny.


Polewa czekoladowa:

Czekoladę posiekać, umieścić w miseczce. Śmietanę kremówkę mocno podgrzać, prawie do wrzenia, następnie zalać nią czekoladę. Odczekać chwilę po czym wymieszać do uzyskania jednolitej, gładkiej masy czekoladowej. Polewę odstawić do lekkiego zgęstnienia, często mieszając. 

Schłodzoną roladę polać gęstniejącą polewą czekoladową; można rozprowadzić ją na całej powierzchni rolady lub przełożyć do mocnego woreczka foliowego, odciąć róg i udekorować roladę czekoladowymi paseczkami. Schłodzić do zastygnięcia polewy. Przechowywać w lodówce.


Smacznego :)



4 komentarze:

  1. Nadzienie pomarańczowe musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Roladka wygląda bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna roladka, a smak jeszcze lepszy! Pozdrawiam. ; )

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepięknie! Super pomysł na słodycz wigilijną :)

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates