Ciasto powszechnie znane i lubiane :). Teraz również na moim blogu. Żałuję, że dopiero teraz zdecydowałam się je upiec, bo to połączenie sernika i makowca jest naprawdę przepyszne :). Użyłam gotowej masy makowej z puszki, ale zachęcam Was do przygotowania takiej masy w domu, własnoręcznie; jest o niebo lepsza niż ta kupna. Ale jeżeli brakuje Wam czasu i chęci, to możecie pójść na skróty i niczym się nie przejmować ;). Gorąco polecam to ciasto na stół świąteczny, jestem pewna, że posmakuje każdemu :).
Kruchy spód:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła, zimnego
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy ( opakowanie 40 g )
- 5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g )
Masa makowa:
- 1 puszka gotowej masy makowej ( 850 g )
- 4 żółtka
- 5 białek
- skórka otarta z 1 cytryny lub niedużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
- kilka kropli aromatu migdałowego
Wierzch:
- 80 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 40 g masła
Wykonanie:
Kruchy spód:
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną się łączyć i przypominać kruszonkę. Zagnieść szybko ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 - 60 minut.
Formę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Schłodzone ciasto rozwałkować mniej więcej na wielkość formy, przenieść je do niej i dokładnie wylepić ciastem jej spód, nakłuć widelcem. Piec przez około 15 minut, do zezłocenia. Wyjąć z piekarnika i odłożyć.
Masa serowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynie przełożyć twaróg, dodać cukier, ekstrakt waniliowy, budyń, śmietanę i zmiksować do połączenia składników. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując do połączenia po każdym dodaniu.
Masa makowa:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przełożyć masę makową, dodać żółtka, skórkę z cytryny/pomarańczy oraz aromat migdałowy i zmiksować do połączenia.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy makowej w dwóch turach, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką.
Na podpieczony kruchy spód wyłożyć kupkami połowę masy makowej - zrobić 4 - 5 kleksów. Na to wyłożyć całą masę serową, delikatnie wyrównać. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę makową, również w formie kleksów. Piec w temperaturze 170°C przez około 60 minut. Po tym czasie - jeżeli środek jest ścięty i sprężysty - wyłączyć piekarnik i odczekać około 10 - 15 minut, następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto do wystygnięcia.
Wierzch:
Masło roztopić i dodać do niego posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia i otrzymania gładkiej polewy czekoladowej. Gdy polewa zacznie lekko gęstnieć przełożyć ją do rękawa cukierniczego lub woreczka, odciąć róg i udekorować ciasto czekoladowymi paseczkami.
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Smacznego :)
mm podoba mi się to połączenie :)
OdpowiedzUsuńTez go robie tydzien temu i wczoraj
OdpowiedzUsuńpyszności
OdpowiedzUsuńNawet nazywa się fajnie :)
OdpowiedzUsuńPyszny ��
OdpowiedzUsuń