czwartek, 19 grudnia 2019

Seromakowiec


Ciasto powszechnie znane i lubiane :). Teraz również na moim blogu. Żałuję, że dopiero teraz zdecydowałam się je upiec, bo to połączenie sernika i makowca jest naprawdę przepyszne :). Użyłam gotowej masy makowej z puszki, ale zachęcam Was do przygotowania takiej masy w domu, własnoręcznie; jest o niebo lepsza niż ta kupna. Ale jeżeli brakuje Wam czasu i chęci, to możecie pójść na skróty i niczym się nie przejmować ;). Gorąco polecam to ciasto na stół świąteczny, jestem pewna, że posmakuje każdemu :). 


Kruchy spód:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła, zimnego
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy ( opakowanie 40 g )
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 12% lub 18%
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g )
Masa makowa:
  • 1 puszka gotowej masy makowej ( 850 g )
  • 4 żółtka
  • 5 białek
  • skórka otarta z 1 cytryny lub niedużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
  • kilka kropli aromatu migdałowego
Wierzch:
  • 80 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 40 g masła
Wykonanie:

Kruchy spód:

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, śmietanę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, aż składniki zaczną się łączyć i przypominać kruszonkę. Zagnieść szybko ciasto, uformować je w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 - 60 minut.

Formę o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C.
Schłodzone ciasto rozwałkować mniej więcej na wielkość formy, przenieść je do niej i dokładnie wylepić ciastem jej spód, nakłuć widelcem. Piec przez około 15 minut, do zezłocenia. Wyjąć z piekarnika i odłożyć.


Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynie przełożyć twaróg, dodać cukier, ekstrakt waniliowy, budyń, śmietanę i zmiksować do połączenia składników. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując do połączenia po każdym dodaniu.



Masa makowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do naczynia przełożyć masę makową, dodać żółtka, skórkę z cytryny/pomarańczy oraz aromat migdałowy i zmiksować do połączenia.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy makowej w dwóch turach, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką.


Na podpieczony kruchy spód wyłożyć kupkami połowę masy makowej - zrobić 4 - 5 kleksów. Na to wyłożyć całą masę serową, delikatnie wyrównać. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę makową, również w formie kleksów. Piec w temperaturze 170°C przez około 60 minut. Po tym czasie - jeżeli środek jest ścięty i sprężysty - wyłączyć piekarnik i odczekać około 10 - 15 minut, następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim ciasto do wystygnięcia.


Wierzch:

Masło roztopić i dodać do niego posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia i otrzymania gładkiej polewy czekoladowej. Gdy polewa zacznie lekko gęstnieć przełożyć ją do rękawa cukierniczego lub woreczka, odciąć róg i udekorować ciasto czekoladowymi paseczkami. 

Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.


Smacznego :)




5 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates