niedziela, 13 września 2020

Ciasto ze śliwkami i kruszonką

 


Proste, ale bardzo smaczne ciasto ze śliwkami. Bardzo łatwe w przygotowaniu. Dobra wiadomość dla tych, którzy nie lubią ucierania masła - tutaj tego nie robimy 😀. Masło dodajemy roztopione i, co bardzo istotne, ciepłe ( ale nie gorące! ). Ciasto wychodzi miękkie, maślane, lekko biszkoptowe. Bardzo polecam! Aha, doskonale pasować będą tutaj również jabłka czy gruszki, wypróbujcie i z takimi owocami! 😊


Składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 200 g cukru 
  • opakowanie cukru wanilinowego ( 8 g ) lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki letniej wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
  • około 700 g śliwek
Kruszonka: 
  • 110 g mąki pszennej
  • 55 g masła
  • 55 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego ( 8 g ) lub pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej ( masło może być prosto z lodówki, ponieważ i tak będzie roztapiane ).

Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.

Masło roztopić w garnuszku i odstawić do lekkiego przestudzenia, ale ma pozostać ciepłe.

Żółtka oraz jajko utrzeć wraz z cukrami na bardzo jasną, puszystą masę ( ucierałam na najwyższych obrotach miksera przez około 7 minut ). Następnie dodawać po łyżce letnią wodę i miksować do połączenia. Po dodaniu całej wody miksować jeszcze przez około 2 - 3 minuty.

Dodawać na zmianę przesiane suche składniki i roztopione ciepłe masło, np. 3 czubate łyżki mąki i 3-4 łyżki masła; po każdym dodaniu miksować krótko na średnich obrotach miksera, tylko do połączenia. Powstałe ciasto będzie gęste, ale takie ma być.

Formę o wymiarach dolnych około 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto i rozsmarować równą warstwą na jej spodzie. Na wierzchu poukładać umyte i wypestkowane śliwki, jedna bok drugiej, rozcięciem ku górze. Posypać kruszonką ( opis wykonania poniżej ).

Piec w temperaturze 170°-175°C przez około 40-45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić do wystudzenia.


Kruszonka:

W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cukier oraz cukier waniliowy. Dodać roztopione masło, wymieszać łyżką do połączenia, następnie wyrobić między palcami na kruszonką. Jeżeli kruszonka będzie zbyt sucha dodać jeszcze trochę tłuszczu ( ja często w takiej sytuacji dolewam po prostu odrobinę oleju ).


Smacznego :)






0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates