Lubicie masło orzechowe? Ja uwielbiam! A od teraz uwielbiam również ciastka z jego dodatkiem :). Są przepyszne. No i te kawałki czekolady...Rewelacja :). Wspaniale smakują i pachną masłem orzechowym. Idealne do szklanki mleka :). Polecam!
Składniki na około 18 sztuk:
- 255 g mąki pszennej tortowej
- 150 g masła
- 180 g masła orzechowego
- 1 jajko
- 165 drobnego cukru trzcinowego
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- ćwierć łyżeczki soli
- 100 g czekolady gorzkiej lub deserowej, posiekanej
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać.
Masło, masło orzechowe, cukier i cukier z wanilią umieścić w naczyniu i ubijać przez kilka minut na najwyższych obrotach miksera, do uzyskania puszystej i jaśniejszej masy. Dodać jajko i zmiksować do połączenia.
Do maślanej masy dodać przesiane suche składniki oraz sól i zmiksować lub wymieszać łyżką do połączenia składników i uzyskania jednolitego ciasta. Połączyć z posiekaną czekoladą.
Płaską blachę ( u mnie 2 blachy ) wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać porcje ciasta np.za pomocą łyżki stołowej ( jedna pełna łyżka ) i układać na blasze z zachowanie odstępów.
UWAGA: Ja nabierałam ciasto gałkownicą do ziemniaków/lodów, następnie dzieliłam uzyskaną porcję ciasta na pół i z każdego kawałka robiłam kulkę. Kulkę ciasta odkładałam na blachę i lekko spłaszczałam dłonią.
Piec w temperaturze 175°C przez około 15 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika odczekać około 1 minutę, następnie przełożyć ciastka na kratkę i odłożyć do wystudzenia.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz