poniedziałek, 7 września 2020

Kruche ciasto z malinami i budyniową pianką


To ciasto jest nie mniej pyszne, jak popularne :). Jestem przekonana, że większość z Was je zna...i kocha za ten obłędny smak! :). Kiedy upiekłam je po raz pierwszy, a było to parę lat temu, od razu podbiło moje serce i podniebienie. Musiało się więc kiedyś w końcu znaleźć na moim blogu. Niesamowicie kruchutkie maślane ciasto, lekka i delikatna budyniowa pianka, aromatyczne maliny - połączenie tak pyszne, choć zarazem proste, że nie można poprzestać na jednym kawałku ;). Bardzo polecam, szczególnie tym, którzy z jakichś powodów nie jedli jeszcze tego cuda...;).



Kruche ciasto:
  • 400 g mąki pszennej tortowej ( 2,5 szklanki )
  • 250 g masła, zimnego
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Budyniowa pianka:
  • 5 białek, w temperaturze pokojowej
  • 220 g cukru ( 1 szklanka )
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego ( opakowanie 40 g )
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
Ponadto:
  • 500 g malin
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

Kruche ciasto:

Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Połączyć z cukrem pudrem. 
Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta, do momentu, aż składniki zaczną się łączyć i przypominać kruszonkę. Zagnieść szybko gładkie, jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części - około 60% i 40%, owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika na około 2 godziny. 
UWAGA: Ciasto można przygotować dzień wcześniej.

Formę o wymiarach dolnych około 21x31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C.
Z zamrażalnika wyjąć większą część ciasta i zetrzeć je na grubych oczkach tarki na spód formy, wyrównać i lekko przyklepać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać przez około 15 - 20 minut na jasnobrązowy kolor. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.


Budyniowa pianka:

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy ( wymieszać razem ), łyżka po łyżce, ubijając przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Następnie po łyżce wsypywać proszek budyniowy ubijając już na niższych obrotach miksera. Na koniec cienką strużką wlewać olej, cały czas miksując.

Gotową piankę wyłożyć na wystudzony kruchy spód, wyrównać. Na piance układać maliny, jedna przy drugiej, otworkami do góry. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta z zamrażalnika.

Piec przez około 30 - 40 minut w temperaturze 190°C. Po upieczeniu ciasto najlepiej pozostawić do wystudzenia w uchylonym piekarniku. Całkowicie wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)



0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates