Pod tą intrygującą nazwą kryje się popularne i bardzo smaczne ciasto, składające się z masy serowej i ciasta czekoladowego. Całość przypomina mi w smaku Izaurę - staromodny wypiek, który kiedyś często gościł w moim rodzinnym domu :). Tutaj masę serową wyciskamy w postaci kratki na czekoladowe ciasto, które rosnąc tworzy charakterystyczne poduszeczki. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, długo utrzymuje świeżość. Jest też proste w wykonaniu i efektownie wygląda :). Bardzo polecam :).
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka
- opcjonalnie - 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 opakowanie budyniu waniliowego ( opakowanie 40 g )
- 80 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) lub cukru z prawdziwą wanilią
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek
- 180 g cukru
- 50 g czekolady gorzkiej
- 2 płaskie łyżki kakao
- 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego ( pół szklanki )
- 125 ml wody ( pół szklanki )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Masa serowa:
Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i krótko zmiksować, tylko do połączenia.
UWAGA: Użycie śmietanki kremówki nie jest konieczne, jednak jej dodatek powoduje, że masa serowa jest delikatniejsza ( śmietanka również powinna być w temperaturze pokojowej ).
Ciasto czekoladowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, przestudzić.
Jajka ubić wraz z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę, która nawet potroi swoją objętość ( ubijałam przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera ). Następnie cienkim strumieniem wlewać olej oraz wodę cały czas ubijając. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować do połączenia.
Do jajeczno-czekoladowej masy przesiać wymieszaną mąkę pszenną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia składników.
Formę o wymiarach dolnych około 21x31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto czekoladowe. Masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego lub mocnego woreczka, w którym odciąć róg o szerokości około 1 cm i wycisnąć kratkę na powierzchni czekoladowego ciasta - najpierw robiąc "ramkę" wokół brzegów, a następnie wyciskając pasy z masy serowej wzdłuż i wszerz formy, utworzyć kratkę ( u mnie 2 pasy wzdłuż formy i 4 pasy wszerz ).
Ciasto piec w temperaturze 170°C przez około 35 minut, do suchego patyczka.
Po wystudzeniu, przed podaniem, ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz