poniedziałek, 16 listopada 2020

Poduszkowiec

 

Pod tą intrygującą nazwą kryje się popularne i bardzo smaczne ciasto, składające się z masy serowej i ciasta czekoladowego. Całość przypomina mi w smaku Izaurę - staromodny wypiek, który kiedyś często gościł w moim rodzinnym domu :). Tutaj masę serową wyciskamy w postaci kratki na czekoladowe ciasto, które rosnąc tworzy charakterystyczne poduszeczki. Ciasto jest mięciutkie, wilgotne, długo utrzymuje świeżość. Jest też proste w wykonaniu i efektownie wygląda :). Bardzo polecam :).


Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • opcjonalnie - 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego ( opakowanie 40 g )
  • 80 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g ) lub cukru z prawdziwą wanilią
Składniki na ciasto czekoladowe:
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek
  • 180 g cukru
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego ( pół szklanki )
  • 125 ml wody ( pół szklanki )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:

Masa serowa:

Twaróg powinien być w temperaturze pokojowej. 

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i krótko zmiksować, tylko do połączenia.
UWAGA: Użycie śmietanki kremówki nie jest konieczne, jednak jej dodatek powoduje, że masa serowa jest delikatniejsza ( śmietanka również powinna być w temperaturze pokojowej ).


Ciasto czekoladowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce, przestudzić.

Jajka ubić wraz z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę, która nawet potroi swoją objętość ( ubijałam przez 10 minut na najwyższych obrotach miksera ). Następnie cienkim strumieniem wlewać olej oraz wodę cały czas ubijając. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować do połączenia.

Do jajeczno-czekoladowej masy przesiać wymieszaną mąkę pszenną z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia składników.

Formę o wymiarach dolnych około 21x31 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto czekoladowe. Masę serową przełożyć do rękawa cukierniczego lub mocnego woreczka, w którym odciąć róg o szerokości około 1 cm i wycisnąć kratkę na powierzchni czekoladowego ciasta - najpierw robiąc "ramkę" wokół brzegów, a następnie wyciskając pasy z masy serowej wzdłuż i wszerz formy, utworzyć kratkę ( u mnie 2 pasy wzdłuż formy i 4 pasy wszerz ).

Ciasto piec w temperaturze 170°C przez około 35 minut, do suchego patyczka.

Po wystudzeniu, przed podaniem, ciasto można oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)







0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates