wtorek, 29 grudnia 2020

Cytrynowa tarta sernikowa z żurawiną

 

Tarta sernikowa, to nic innego, jak po prostu taki bardzo niski, płaski serniczek ;). Smakiem niczym nie odbiega od tradycyjnych serników, więc na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto lubi ten rodzaj wypieków :). Moja tarta jest w klimacie cytrynowym, co czyni ją bardzo orzeźwiającą, a dodatek kwaśnej żurawiny świetnie przełamuje słodycz masy serowej. Żurawina oczywiście nie jest tu konieczna; tartę możecie wykonać z dodatkiem innych drobnych owoców ( teraz rzecz jasna mrożonych ), możecie też owoce całkowicie pominąć. Ja wykorzystałam żurawinę, ponieważ miałam jeszcze zamrożoną jej niewielką ilość, pozostałą z innych wypieków. To moja propozycja na sylwestrową, słodką przekąskę. Polecam :). 


Kruchy spód:

  • 220 g mąki pszennej tortowej
  • 120 g masła, zimnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Masa serowa:
  • 500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 2 duże jajka
  • 1 żółtko
  • 125 ml ( pół szklanki ) kwaśnej śmietany 18%
  • 150 g cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej
  • opcjonalnie - około 2 garście żurawiny, świeżej lub mrożonej ( mrożoną należy wcześniej rozmrozić )
Wykonanie:

Kruchy spód:

Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i solą. Dodać wodę oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Kiedy składniki zaczną formować się w kruszonkę, szybko zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Uformować je w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 3 mm. Następnie razem z papierem przenieść do formy na tartę o średnicy 25 cm, wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką ( lub tak jak u mnie - forma prostokątna o wymiarach dolnych 19x29 cm ) w taki sposób, aby papier był na górze, następnie delikatnie odkleić papier od ciasta i dokładnie wylepić formę ciastem. 

Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C. Na czas nagrzewania piekarnika formę z ciastem wstawić do lodówki. Przed samym pieczeniem ciasto nakłuć, położyć na nim arkusz papieru do pieczenia, a na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne lub ryż/fasolę, w celu obciążenia ciasta. Tak przygotowane ciasto podpiec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć obciążenie i odłożyć do przestudzenia.


Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu umieścić twaróg, śmietanę, cukier, jajka, żółtko, sok z cytryny oraz skórkę i zmiksować tylko do połączenia składników, nie dłużej ( można też wymieszać rózgą kuchenną ). Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej.

Masę serową przelać na podpieczony kruchy spód, wyrównać. Na wierzch wysypać owoce żurawiny ( jeśli używacie ), lekko wciskając je w masę serową. Piec w temperaturze 160°C, najlepiej z grzaniem góra-dół, przez około 45 minut. Sernik na całej powierzchni powinien być ścięty przy dotyku patyczkiem. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i pozostawić w nim sernik na około 30 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Smacznego :)










4 komentarze:

  1. Ale apetyczne, ochoty to mi narobiłaś

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wielką chęcią wypróbuję ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Thanks for a marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you might be
    a great author.I will be sure to bookmark your blog and will
    often come back at some point. I want to encourage yourself to continue your great posts,
    have a nice day!

    my web page; 부산오피
    (jk)

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates