Przepyszne i wciągające drożdżowe bułeczki z nadzieniem orzechowym :). Nadzienie można przygotować z dowolnych orzechów, po prostu Waszych ulubionych :). U mnie w wersji z orzechami włoskimi. Wychodzą mięciutkie, aromatyczne, smakują bardzo dobrze nawet na drugi dzień ( o ile dotrwają do następnego dnia, znikają bowiem...jak świeże bułeczki ;) ). Ciasto nie sprawia problemów, pracuje się z nim bardzo dobrze. Drożdżówki fantastycznie smakują ze szklanką mleka. Bardzo polecam! :)
Składniki na 10 drożdżówek:
- 400 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
- 200 ml mleka
- 2,5 łyżki cukru
- 1 jajko
- 30 g masła
- pół łyżeczki soli
Nadzienie orzechowe:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich, lub innych ulubionych
- 100 g cukru brązowego miałkiego
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- kilka kropli aromatu rumowego
Dodatkowo:
- 1 jajko, do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Ciasto:
Zrobić rozczyn z drożdży ( jeżeli używacie drożdży suchych wystarczy wymieszać je z mąką); w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Wlać odrobinę letniego mleka, wymieszać ( rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany ), przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Mąkę pszenną przesiać, wymieszać z cukrem oraz z solą. Dodać jajko, letnie mleko oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko do połączenia. Wyrabiać przez chwilę, następnie dodać roztopione masło i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto ( wyrabiać przez co najmniej kilka minut ).
Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( około 1,5 godziny ).
Nadzienie orzechowe:
Zmielone orzechy wymieszać z cukrem i śmietaną kremówką. Dodać aromat rumowy ( do smaku ) i wymieszać.
Formowanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Stolnicę/blat podsypać lekko mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach około 50x30 cm. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować nadzienie, na całej powierzchni, następnie zawinąć 1/3 ciasta do środka - wzdłuż dłuższego boku. Przykryć górną częścią ciasta. Tak złożone ciasto pokroić na 10 kawałków o szerokości około 5 cm. Każdy z kawałków skręcić w połowie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach od siebie. Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
Przed pieczeniem bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w temperaturze 180°C przez około 20-25 minut. Upieczone drożdżówki przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.
Smacznego :)
Idealne, uwielbiam orzechowe smaki. Przepis koniecznie zapisuję
OdpowiedzUsuńKuszą o wypróbowanie :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy orzechowych
OdpowiedzUsuńTakie pyszności, a niedługo tłusty czwartek... :)
OdpowiedzUsuń