Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu piernik. To propozycja dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie świątecznych wypieków, a chcieliby cieszyć się smakiem pysznego, świątecznego, domowego ciasta. Piernik jest mięciutki, wilgotny, bardzo aromatyczny. Przełożyłam go powidłami śliwkowymi, bo taki lubię najbardziej, ale można wykonać go z innym przełożeniem, np. kremem budyniowym. Bardzo polecam :).
Składniki:
- 225 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- pół szklanki miodu, płynnego
- 85 g drobnego cukru trzcinowego
- 50 g masła
- pół szklanki mleka
- 1 łyżka kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- około 300 g powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady deserowej
- 50 g masła
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, kakao oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać.
W garnuszku umieścić masło, miód, cukier, mleko, przyprawę do piernika oraz cynamon. Postawić na palniku i podgrzewać mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Powinna powstać gładka, jednolita mieszanka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Do przestudzonej mieszanki ( może być lekko ciepła ) dodać żółtka oraz przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia. Ciasto będzie dość gęste.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 26x11 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wystudzony piernik przekroić wzdłuż na pół.
Powidła śliwkowe umieścić w rondelku z grubszym dnem. Podgrzewać je na średnim ogniu cały czas mieszając. Zagotować i od momentu zagotowania gotować/smażyć je przez około 5 - 8 minut, nie zaprzestając mieszania. Gorącymi powidłami przełożyć piernik.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę posiekać.
Masło roztopić w garnuszku. Dodać czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy czekoladowej ( gdyby czekolada nie chciała się całkowicie rozpuścić, postawić garnuszek z polewą na malutki płomień i mieszać do otrzymania jednolitej polewy ).
Lekko przestudzoną, ale wciąż płynną polewą polać piernik.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz