środa, 16 grudnia 2020

Prosty piernik z powidłami

 

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu piernik. To propozycja dla tych, którzy nie mają zbyt wiele czasu na przygotowywanie świątecznych wypieków, a chcieliby cieszyć się smakiem pysznego, świątecznego, domowego ciasta. Piernik jest mięciutki, wilgotny, bardzo aromatyczny. Przełożyłam go powidłami śliwkowymi, bo taki lubię najbardziej, ale można wykonać go z innym przełożeniem, np. kremem budyniowym. Bardzo polecam :). 


Składniki:

  • 225 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • pół szklanki miodu, płynnego
  • 85 g drobnego cukru trzcinowego
  • 50 g masła
  • pół szklanki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżki sody oczyszczonej
Dodatkowo:
  • około 300 g powideł śliwkowych
Polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, kakao oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać.

W garnuszku umieścić masło, miód, cukier, mleko, przyprawę do piernika oraz cynamon. Postawić na palniku i podgrzewać mieszając, aż do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników. Powinna powstać gładka, jednolita mieszanka. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić.

Białka oddzielić od żółtek. Do przestudzonej mieszanki ( może być lekko ciepła ) dodać żółtka oraz przesiane suche składniki i wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia. Ciasto będzie dość gęste.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do ciasta.

Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 26x11 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przestudzić w formie przez około 10 minut, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Wystudzony piernik przekroić wzdłuż na pół.


Powidła śliwkowe umieścić w rondelku z grubszym dnem. Podgrzewać je na średnim ogniu cały czas mieszając. Zagotować i od momentu zagotowania gotować/smażyć je przez około 5 - 8 minut, nie zaprzestając mieszania. Gorącymi powidłami przełożyć piernik.


Polewa czekoladowa:

Czekoladę posiekać.

Masło roztopić w garnuszku. Dodać czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej polewy czekoladowej ( gdyby czekolada nie chciała się całkowicie rozpuścić, postawić garnuszek z polewą na malutki płomień i mieszać do otrzymania jednolitej polewy ).

Lekko przestudzoną, ale wciąż płynną polewą polać piernik. 


Smacznego :)














0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates