poniedziałek, 29 marca 2021

Sernik cytrynowy na zimno

 


Propozycja szczególnie dla tych, którzy uwielbiają cytrynowe klimaty - cytrynowy sernik bez pieczenia. Puszysta masa serowa z dodatkiem otartej skórki z cytryny, a pomiędzy masą serową obłędnie pyszny lemon curd, czyli po prostu krem cytrynowy :). Tutaj z niewielkim dodatkiem żelatyny, aby lepiej trzymał formę ;). Całość wieńczy cytrynowa galaretka oraz rozetki z bitej śmietany. Sernik jest lekki i orzeźwiający, według mnie bardzo wiosenny :). Będzie wspaniałą ozdobą wielkanocnego stołu. Bardzo polecam :). 


Spód:
  • 160 g ciastek lub herbatników maślanych
  • 80 g masła
Lemon curd:
  • 120 ml soku z cytryny
  • 150 ml wody
  • 120 g cukru
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 30 g masła
  • 4 g żelatyny ( 1 łyżeczka )
Masa serowa:
  • 400 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z cytryny, wyszorowanej i sparzonej
  • 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki )
  • 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej

Dodatkowo:
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej + 300 ml wody
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej 
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • opcjonalnie - 1 opakowanie śmietan-fixu
  • plasterki cytryny do dekoracji
Wykonanie:

Spód:

Ciastka zmielić, np. w blenderze, przesypać do miseczki i dodać roztopione masło. Wymieszać dokładnie do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową przesypać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( rant tortownicy można wyłożyć folią spożywczą lub tzw. folią rantową ). Wyrównać i przyklepać dłonią lub grzbietem łyżki. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

Lemon curd:

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko do pokrycia. Wymieszać i odstawić do napęcznienia.

W garnuszku umieścić sok z cytryny, wodę, cukier oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie rózgą kuchenną. Postawić na palniku i mieszając podgrzewać na niedużym ogniu, aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Zdjąć z palnika i dodać masło, wymieszać do dokładnego połączenia, następnie dodać żółtka i wymieszać. Napęczniałą żelatynę rozpuścić, np. w kuchence mikrofalowej ( uważając aby jej nie zagotować ) i dodać do masy, dokładnie wymieszać. Krem odstawić do wystudzenia, ale co jakiś czas należy go zamieszać. W tym czasie przygotować masę serową. 


Masa serowa:

Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej.

Żelatynę zalać około 50 ml zimnej wody lub mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

W naczyniu umieścić twaróg, jogurt naturalny, cukier puder, ekstrakt z wanilii oraz skórkę z cytryny i zmiksować wszystko razem do połączenia. 

Napęczniałą żelatynę rozpuścić, np. w kuchence mikrofalowej ( uważając aby jej nie zagotować ), lekko przestudzić. Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć, następnie tak zahartowaną żelatynę dodać do serowej masy i dokładnie zmiksować. 

Śmietankę kremówkę ubić, ale nie na sztywno, tak na 3/4. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką. 


Na schłodzony ciasteczkowy spód wyłożyć połowę masy serowej, wyrównać ( pozostałą masę serową trzymać cały czas na blacie, od czasu do czasu ją zamieszać ). Wstawić do lodówki do stężenia, a przynajmniej do takiego momentu, kiedy przy dotyku palcem nie będzie już rzadka. Na to wyłożyć cały lemon curd i wyrównać.
UWAGA: Jeżeli w trakcie tężenia masy serowej, cytrynowy krem za bardzo zgęstnieje ( co może się zdarzyć, u mnie tak właśnie było ), należy dodać 3-4 łyżki gorącej wody i wymieszać.

Wstawić do lodówki do stężenia lemon curdu. Kiedy będzie już wystarczająco stabilny, wyłożyć pozostałą masę serową i wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia masy. 


Galaretkę cytrynową rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wylać na wierzch sernika i sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Dobrze schłodzony sernik uwolnić z obręczy tortownicy. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno wraz z  cukrem pudrem i śmietan-fixem ( jeżeli używacie, ale w przypadku śmietanki 30% zalecam jego użycie ). Ubitą śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć na wierzchu sernika rozetki. Dodatkowo sernik można udekorować plasterkami cytryny. 


Smacznego :)




6 komentarze:

  1. Sernik na zimno już chodzi za mną jakiś czas. Teraz jeszcze bardziej, przez ta cytrynkę.

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny, wygląda ślicznie. Z chęcią bym spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niech tylko zdrobi się ciepło, to będzie pierwszy sernik jaki zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  4. Cytrynowe smaki lubię, nawet bardzo. Świetny serniczek!

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik na zimno z lemon curdem to prawdziwa smakowa ekstaza!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robię drugi raz😁z racji że nie lubię takiego spodu,po prostu ki nie smakuje upieklam biszkopt i przełożyłam masa serową i lemon curd😃 coś cudownego😁😍

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates