Spód:
- 160 g ciastek lub herbatników maślanych
- 80 g masła
Lemon curd:
- 120 ml soku z cytryny
- 150 ml wody
- 120 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
- 30 g masła
- 4 g żelatyny ( 1 łyżeczka )
Masa serowa:
- 400 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z cytryny, wyszorowanej i sparzonej
- 10 g żelatyny ( 2,5 łyżeczki )
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Dodatkowo:
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej + 300 ml wody
- 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- opcjonalnie - 1 opakowanie śmietan-fixu
- plasterki cytryny do dekoracji
Wykonanie:
Spód:
Ciastka zmielić, np. w blenderze, przesypać do miseczki i dodać roztopione masło. Wymieszać dokładnie do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową przesypać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( rant tortownicy można wyłożyć folią spożywczą lub tzw. folią rantową ). Wyrównać i przyklepać dłonią lub grzbietem łyżki. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Lemon curd:
Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko do pokrycia. Wymieszać i odstawić do napęcznienia.
W garnuszku umieścić sok z cytryny, wodę, cukier oraz mąkę ziemniaczaną, wymieszać dokładnie rózgą kuchenną. Postawić na palniku i mieszając podgrzewać na niedużym ogniu, aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Zdjąć z palnika i dodać masło, wymieszać do dokładnego połączenia, następnie dodać żółtka i wymieszać. Napęczniałą żelatynę rozpuścić, np. w kuchence mikrofalowej ( uważając aby jej nie zagotować ) i dodać do masy, dokładnie wymieszać. Krem odstawić do wystudzenia, ale co jakiś czas należy go zamieszać. W tym czasie przygotować masę serową.
Masa serowa:
Wszystkie składniki, poza śmietaną kremówką, powinny być w temperaturze pokojowej.
Żelatynę zalać około 50 ml zimnej wody lub mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
W naczyniu umieścić twaróg, jogurt naturalny, cukier puder, ekstrakt z wanilii oraz skórkę z cytryny i zmiksować wszystko razem do połączenia.
Napęczniałą żelatynę rozpuścić, np. w kuchence mikrofalowej ( uważając aby jej nie zagotować ), lekko przestudzić. Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny dodać łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć, następnie tak zahartowaną żelatynę dodać do serowej masy i dokładnie zmiksować.
Śmietankę kremówkę ubić, ale nie na sztywno, tak na 3/4. Dodać ją do masy serowej i delikatnie wymieszać szpatułką.
Na schłodzony ciasteczkowy spód wyłożyć połowę masy serowej, wyrównać ( pozostałą masę serową trzymać cały czas na blacie, od czasu do czasu ją zamieszać ). Wstawić do lodówki do stężenia, a przynajmniej do takiego momentu, kiedy przy dotyku palcem nie będzie już rzadka. Na to wyłożyć cały lemon curd i wyrównać.
UWAGA: Jeżeli w trakcie tężenia masy serowej, cytrynowy krem za bardzo zgęstnieje ( co może się zdarzyć, u mnie tak właśnie było ), należy dodać 3-4 łyżki gorącej wody i wymieszać.
Wstawić do lodówki do stężenia lemon curdu. Kiedy będzie już wystarczająco stabilny, wyłożyć pozostałą masę serową i wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia masy.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 300 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wylać na wierzch sernika i sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Dobrze schłodzony sernik uwolnić z obręczy tortownicy. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem ( jeżeli używacie, ale w przypadku śmietanki 30% zalecam jego użycie ). Ubitą śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć na wierzchu sernika rozetki. Dodatkowo sernik można udekorować plasterkami cytryny.
Smacznego :)
Sernik na zimno już chodzi za mną jakiś czas. Teraz jeszcze bardziej, przez ta cytrynkę.
OdpowiedzUsuńIdealny, wygląda ślicznie. Z chęcią bym spróbowała.
OdpowiedzUsuńNiech tylko zdrobi się ciepło, to będzie pierwszy sernik jaki zrobię.
OdpowiedzUsuńCytrynowe smaki lubię, nawet bardzo. Świetny serniczek!
OdpowiedzUsuńSernik na zimno z lemon curdem to prawdziwa smakowa ekstaza!
OdpowiedzUsuńRobię drugi raz😁z racji że nie lubię takiego spodu,po prostu ki nie smakuje upieklam biszkopt i przełożyłam masa serową i lemon curd😃 coś cudownego😁😍
OdpowiedzUsuń