Babka Żołądek, to bardzo smaczna ucierana babka, składająca się z warstwy makowej, kakaowej i jasnej. To smak mojego dzieciństwa, przepis pochodzi bowiem ze starego zeszytu mojej Mamy. Kiedyś bardzo często piekło się u mnie w domu tę babkę i odkąd pamiętam zawsze bardzo mi smakowała. Babkę można upiec w tradycyjnej formie na babkę, jak i w keksówce ( piekłam w keksówce ). Jest bardzo prosta w wykonaniu, wilgotna i delikatna w smaku. Polecam na zbliżające się święta :).
Składniki:
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 5 dużych jajek
- 200 g cukru
- opakowanie cukru wanilinowego (16 g ) lub cukru z prawdziwą wanilią
- 200 g masła
- 5 łyżek oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 1/3 szklanki suchego maku
- 2 łyżki kakao + 2 łyżki wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować formę keksową o wymiarach dolnych około 28x9 cm - wysmarować ją masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą.
Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą i jasną masę ( należy ucierać minimum 5 minut na najwyższych obrotach miksera ). Dodać żółtka i utrzeć do dokładnego połączenia. Dodać olej i zmiksować. Dodać przesiane suche składniki i wymieszać szpatułką tylko do połączenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta - najpierw dodać 2 łyżki piany, aby rozluźnić konsystencję ciasta, następnie dodać resztę ubitej piany.
Ciasto podzielić na trzy równe części, do jednej z nich dodać suchy mak i dokładnie wymieszać, do drugiej dodać kakao oraz wodę i również dokładnie wymieszać. Trzecią część ciasta pozostawić jasną.
Na spód przygotowanej formy wyłożyć najpierw ciasto makowe, wyrównać. Na ciasto makowe wyłożyć ciasto z kakao, wyrównać. Na to wyłożyć ciasto jasne i wyrównać. Piec w temperaturze 175°C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie na około 10 minut, następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Po wystudzeniu babkę można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Nie jadłam. Samo to, że to babka wystarczy żeby mi posmakowało
OdpowiedzUsuńZ babek jadłam tylko zebrę. Widzę, że ta jest podobna tylko dodatkowa warstwa makowa
OdpowiedzUsuńtakie ciacha to ja uwielbiam. Podkradam przepis :D
OdpowiedzUsuń