Coś dla fanów orzechów laskowych - wspaniałe, intensywnie orzechowe ciasto, upieczone bez dodatku mąki ( jeśli użyjcie bezglutenowego proszku do pieczenia, ciasto będzie w stu procentach bezglutenowe ). Jest niesamowicie wilgotne, mięciutkie i delikatne, wprost rozpływa się w ustach :). Bardzo zachęcam Was do użycia w tym przepisie cukru trzcinowego, choć w oryginale użyty jest cukier biały ( źródło przepisu podaję niżej ); jego karmelowy posmak świetnie podkręca smak ciasta, no i z cukrem trzcinowym ciasto wychodzi słodkie w sam raz ( taka sama ilość cukru białego, według mnie, uczyniłaby to ciasto zbyt słodkim i gdybym nie mogła zastąpić go trzcinowym, na pewno znacznie zmniejszyłabym jego ilość ). Użyjcie również dobrej jakości czekolady, to naprawdę ma znaczenie ;). Bardzo polecam :).
Źródło przepisu: https://www.mojewypieki.com/przepis/babka-czekoladowo-orzechowa
Składniki:
- 200 g zmielonych orzechów laskowych
- 200 g zmielonych migdałów
- 200 g masła
- 6 dużych jajek
- 200 g drobnego cukru trzcinowego
- 150 g gorzkiej czekolady, o zawartości kakao minimum 70%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub 8 g cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 40 g masła
Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę ( należy ucierać na najwyższych obrotach miksera przez minimum 5-7 minut ). Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu ( w pewnym momencie masa może wyglądać na zwarzoną, ale jest to normalne zjawisko; po dodaniu suchych składników masa odzyska prawidłową konsystencję ). Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować. Dodać przestudzoną płynną czekoladę i zmiksować do połączenia
Dodać orzechy wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników, nie dłużej.
Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach dolnych około 28x9 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką ( lub do okrągłej formy na babkę o pojemności około 2 litrów ), wyrównać. Piec w temperaturze 170°C przez około 50-60 minut, lub dłużej, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto przestudzić kilka minut w formie, następnie wyjąć z formy i odłożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Polewa czekoladowa:
Czekoladę posiekać. Masło roztopić w rondelku i dodać do niego posiekaną czekoladę. Chwilę odczekać, następnie wymieszać do otrzymania jednolitej, gładkiej polewy.
Gęstniejącą polewą polać wystudzone ciasto.
Smacznego :)
Mm orzechowo-czekoladowe... nie mogę nie spróbować. :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się że bez kremu. Takie ciacha to ja uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńA to jest bez mąki??czy przeoczyłam??
OdpowiedzUsuńTak, zgadza się, to ciasto nie zawiera mąki.
UsuńWow, koniecznie zapisuję przepis. Ależ jestem ciekawa.
OdpowiedzUsuńJuż mi smakuje, a jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńOj, po samych zdjęciach się zakochałam. Szkoda, że nie mam talentu do pieczenia ciast...
OdpowiedzUsuńZdjęcia naprawdę robią smaka. Chętnie sprawdzę ten przepis, uwielbiam słodkości w każdej postaci!
OdpowiedzUsuńpo ta pięknych zdjęciach aż zgłodniałam
OdpowiedzUsuń