Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia :). Na samym spodzie mamy podłużne biszkopty ( można też użyć okrągłych ), na biszkoptach warstwa pokrojonych w kostkę brzoskwiń zalanych galaretką, następnie kakaowe herbatniki z kakaowym kremem pomiędzy nimi, a na wierzchu polewa czekoladowa. Ciasto przed podaniem musi leżakować przynajmniej całą noc, aby zarówno biszkopty jak i herbatniki zmiękły, ale tak naprawdę najlepiej smakuje na trzeci dzień, kiedy wszystko się ze sobą porządnie "przegryzie", dlatego warto przygotować je nawet z dwudniowym wyprzedzeniem. Ciasto jest dość lekkie, nie za słodkie, w sam raz na cieplejsze dni :). Polecam :).
Przepis pochodzi z bloga Przepisy Joli.
Składniki:
- opakowanie podłużnych biszkoptów - około 200 g
- duża puszka brzoskwiń
- 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym + 500 ml wody
- herbatniki kakaowe ( zużyłam mniej więcej 1,5 opakowania, przy czym opakowanie miało 250 g, były to około 34 sztuki )
- 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 3 łyżki cukru pudru ( lub więcej, do smaku )
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
- 50 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Wykonanie:
Przygotować formę o wymiarach dolnych około 21x31 cm - wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce do momentu, aż zacznie tężeć.
Na spodzie formy ułożyć biszkopty. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w kostkę, następnie rozłożyć je na biszkoptach ( przed wyłożeniem brzoskwiń, można lekko nasączyć biszkopty syropem z puszki ). Na brzoskwinie wylać tężejącą galaretkę - galaretka powinna być wyraźnie ścinająca się. Na galaretce ułożyć warstwę herbatników.
W naczyniu umieścić śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder, kakao oraz ekstrakt z wanilii. Ubić wszystko razem do otrzymania sztywnego kremu. Gotowy krem wyłożyć na herbatniki, wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wstawić do lodówki na około 30 minut.
Polewa czekoladowa:
Obie czekolady posiekać. Śmietankę kremówkę przelać do garnuszka i podgrzać do wrzenia, Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej, jednolitej polewy. Polewę studzić przez kilka minut często mieszając, następnie wylać ją na wierzch ciasta i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego :)
Świetny nowy przepis. Ciasto wygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie! ❤️ Będzie idealne na jutrzejsze imieniny babci :) właśnie jestem w trakcie przyrządzenia
OdpowiedzUsuńDziękuję i czekam na komentarz jak smakowało :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńFajne ciacho :) Zostawię ten przepis na specjalną okazję.
OdpowiedzUsuńAkurat zbliża mi sie zjazd rodzinny. Te ciasto będzie idealne.
OdpowiedzUsuńIdealne do spotkania rodzinnego. Super przepis!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie. Chętnie spróbuje z nim swoich sił!
OdpowiedzUsuńNie no pycha! Dziękuję! :)
OdpowiedzUsuń