wtorek, 4 maja 2021

Ciasto szampańskie

 


Bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto bez pieczenia :). Na samym spodzie mamy podłużne biszkopty ( można też użyć okrągłych ), na biszkoptach warstwa pokrojonych w kostkę brzoskwiń zalanych galaretką, następnie kakaowe herbatniki z kakaowym kremem pomiędzy nimi, a na wierzchu polewa czekoladowa. Ciasto przed podaniem musi leżakować przynajmniej całą noc, aby zarówno biszkopty jak i herbatniki zmiękły, ale tak naprawdę najlepiej smakuje na trzeci dzień, kiedy wszystko się ze sobą porządnie "przegryzie", dlatego warto przygotować je nawet z dwudniowym wyprzedzeniem. Ciasto jest dość lekkie, nie za słodkie, w sam raz na cieplejsze dni :). Polecam :).

Przepis pochodzi z bloga Przepisy Joli.


Składniki:
  • opakowanie podłużnych biszkoptów - około 200 g
  • duża puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki o smaku brzoskwiniowym + 500 ml wody
  • herbatniki kakaowe ( zużyłam mniej więcej 1,5 opakowania, przy czym opakowanie miało 250 g, były to około 34 sztuki )
  • 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 3 łyżki cukru pudru ( lub więcej, do smaku )
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa:
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
Wykonanie:

Przygotować formę o wymiarach dolnych około 21x31 cm - wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Galaretki rozpuścić w 500 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce do momentu, aż zacznie tężeć.

Na spodzie formy ułożyć biszkopty. Brzoskwinie osączyć z syropu i pokroić w kostkę, następnie rozłożyć je na biszkoptach ( przed wyłożeniem brzoskwiń, można lekko nasączyć biszkopty syropem z puszki ). Na brzoskwinie wylać tężejącą galaretkę - galaretka powinna być wyraźnie ścinająca się. Na galaretce ułożyć warstwę herbatników.

W naczyniu umieścić śmietankę kremówkę, serek mascarpone, cukier puder, kakao oraz ekstrakt z wanilii. Ubić wszystko razem do otrzymania sztywnego kremu. Gotowy krem wyłożyć na herbatniki, wyrównać i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wstawić do lodówki na około 30 minut.


Polewa czekoladowa:

Obie czekolady posiekać. Śmietankę kremówkę przelać do garnuszka i podgrzać do wrzenia, Zdjąć z ognia, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na chwilę, następnie wymieszać do otrzymania gładkiej, jednolitej polewy. Polewę studzić przez kilka minut często mieszając, następnie wylać ją na wierzch ciasta i wyrównać. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.


Smacznego :)






9 komentarze:

  1. Świetny nowy przepis. Ciasto wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo apetycznie! ❤️ Będzie idealne na jutrzejsze imieniny babci :) właśnie jestem w trakcie przyrządzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i czekam na komentarz jak smakowało :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Fajne ciacho :) Zostawię ten przepis na specjalną okazję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat zbliża mi sie zjazd rodzinny. Te ciasto będzie idealne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne do spotkania rodzinnego. Super przepis!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda bardzo apetycznie. Chętnie spróbuje z nim swoich sił!

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates