Przepis zaczerpnięty z kanału Sugarlady z serwisu YouTube.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej ( użyłam tortowej )
- 10 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 100 g masła
- 240 ml mleka, letniego
- 2 jajka
- 1 żółtko
- skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej
- szczypta soli
Ponadto:
- 500 g rabarbaru
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wykonanie:
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z suchymi drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), cukrem, cukrem wanilinowym oraz solą. Dodać skórkę otartą z cytryny i wymieszać. Dodać jajka oraz żółtko, wlać letnie mleko i wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne ( wyrabiałam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego ). Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać jeszcze przez około 5 minut, aż ciasto wchłonie całe masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie i gładkie. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny ( jeżeli w Waszej kuchni jest bardzo ciepło, ciasto wyrośnie już nawet po godzinie ).
W czasie gdy ciasto rośnie, przygotować rabarbar i kruszonkę.
Rabarbar umyć i pokroić na 1,5-2 cm kawałki ( nie trzeba obierać łodyg ).
Kruszonka:
Masło roztopić. W naczyniu wymieszać mąkę z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać roztopione masło i wyrobić między palcami na kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe odgazować uderzając w nie pięścią. Przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 25x30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozłożyć na spodzie formy. Na wierzch wyłożyć rabarbar. Formę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie ciasto posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C, piec przez około 35 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Te najprostsze przepisy sprawdzają się najlepiej!
OdpowiedzUsuńZgadza się 🙂 Taka klasyka jak drożdżowe ciasto z owocami, nigdy się nie nudzi 😉
UsuńŚwietny przepis, zapisuje i mam nadzieje zaskoczyć bliskich na kolejnym rodzinnym spotkaniu!
OdpowiedzUsuńUwielbiam rabarbar, więc takie ciasto chyba stworzone idealnie dla mnie!
OdpowiedzUsuńSłodkości to moja domena. Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń