poniedziałek, 21 czerwca 2021

Ciasto Serowa Truskawka

Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto bez pieczenia, które nazwałam Serowa Truskawka :). To puszysta, waniliowa masa serowa z kawałkami truskawek, warstwa truskawkowej żelki i bita śmietana wieńcząca całość. Poszczególne warstwy rozdzielają maślane herbatniki. Uważam, że ciasto jest proste w wykonaniu, choć może trochę czasochłonne, gdyż trzeba czekać na przynajmniej lekkie stężenie każdej z warstw. Myślę jednak, że warto, bo to bardzo smaczny i efektownie wyglądający deser :). Idealny na upalne dni. Polecam :).


Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego z wiaderka lub twarogu w kostce, najlepiej półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 125 g cukru pudru
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią ( 12 g )
  • 16 g żelatyny ( 4 łyżeczki ) + 50 ml wody lub mleka do namoczenia żelatyny
  • 300 g truskawek, pokrojonych w kostkę
Żelka truskawkowa:
  • 800 g truskawek
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej ( opakowanie na 500 ml wody )
Warstwa śmietankowa:
  • 450 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 6 g żelatyny ( 1,5 łyżeczki ) + 30 ml wody lub mleka do namoczenia żelatyny
Dodatkowo:
  • 45 sztuk herbatników maślanych ( ilość orientacyjna, uzależniona od wielkości herbatników i gramatury opakowania; u mnie było to trochę ponad 1,5 opakowania, przy czym gramatura jednego opakowania to 250 g )
Wykonanie:

Przygotować formę o wymiarach dolnych 22x27 cm i dość wysokich bokach, wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na spodzie formy ułożyć warstwę herbatników.
UWAGA: Użyłam rantu cukierniczego o wysokości 6 cm i ustawiłam jego wymiary tak, aby zmieściło się dokładnie 15 sztuk herbatników ( pojedyncza warstwa ). Jeżeli nie posiadacie rantu cukierniczego, a wymiary Waszej formy są trochę większe niż te podane w przepisie, Wasze ciasto wyjdzie po prostu trochę niższe. 


Masa serowa:

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej ( z wyjątkiem śmietany kremówki ).

Żelatynę zalać zimną wodą lub mlekiem, wymieszać i odstawić na około 10 minut do napęcznienia.

W naczyniu umieścić twaróg, jogurt naturalny, cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią i zmiksować do połączenia. W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietanę kremówkę, włożyć do lodówki.

Napęczniałą żelatynę postawić na palniku i podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając, do całkowitego jej rozpuszczenia. Należy uważać, aby nie zagotować żelatyny, gdyż straci swoje właściwości żelujące ( żelatynę można również rozpuścić w mikrofalówce ). Odstawić do przestudzenia.

Do przestudzonej, ale wciąż lekko ciepłej żelatyny, dodać 1 łyżkę masy serowej i dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć, następnie tak zahartowaną żelatynę dodać do masy serowej i dokładnie zmiksować do połączenia składników. Do masy serowej dodać ubitą śmietanę i delikatnie wymieszać rózgą kuchenną lub krótko zmiksować na niskich obrotach miksera. Dodać pokrojone w kostkę truskawki i wymieszać. Masę serową przelać na herbatniki w formie, wyrównać. Na masie serowej ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wstawić do lodówki.
UWAGA: Jeżeli zaraz po przygotowaniu masa serowa jest zbyt rzadka, należy wstawić ją do lodówki do momentu, aż zacznie gęstnieć ( ale uważać, aby nie stężała zbyt mocno! ).


Żelka truskawkowa:

Truskawki zmiksować na gładki mus, przelać do garnuszka, postawić na palniku i podgrzewać mieszając. Zagotować. Zestawić z ognia i dodać galaretki truskawkowe, wymieszać do dokładnego ich rozpuszczenia. Z gotowego musu odlać około 1/3 szklanki i wystudzić - posłuży nam to do udekorowania wierzchu ciasta.

Mus truskawkowy odstawić do całkowitego wystudzenia, następnie wstawić do lodówki do momentu, aż zacznie lekko tężeć. Proces ten można przyspieszyć wstawiając najpierw garnuszek z gorącym musem truskawkowym do większego naczynia z zimną wodą ( w razie potrzeby wymieniać wodę ), następnie schłodzoną masę włożyć do zamrażalnika, należy jednak wtedy często do niej zaglądać, aby nie stężała zbyt mocno.

Formę z sernikiem wyjąć z lodówki i wylać gęstniejącą masę truskawkową, wyrównać. Ułożyć kolejną i ostatnią już warstwę herbatników.


Warstwa śmietankowa:

Żelatynę zalać zimną wodą lub mlekiem, wymieszać i odstawić na około 10 minut do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę postawić na palniku i podgrzewać na niewielkim ogniu mieszając, do całkowitego jej rozpuszczenia. Należy uważać, aby nie zagotować żelatyny, gdyż straci swoje właściwości żelujące ( żelatynę można również rozpuścić w mikrofalówce ). Odstawić do przestudzenia.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem na sztywno. Do przestudzonej, ale wciąż lekko ciepłej żelatyny dodać 1 łyżkę ubitej śmietany i dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć, następnie tak zahartowaną żelatynę dodać do ubitej śmietany i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera, do połączenia.

Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Z odłożonego musu truskawkowego zrobić na warstwie śmietankowej kilka smug/pasków wzdłuż formy, następnie np. patyczkiem do szaszłyków przeciągnąć w poprzek przez wszystkie paski tworząc esy-floresy.

Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


Smacznego :)






 

4 komentarze:

  1. Niestety mam uczulenie na truskawki :( Ale mimo to, ciasto wygląda naprawdę smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm.. Uwielbiam, do kawki idealne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie słodkości mogę jeść każdego dnia! Już zdjęcia bardzo zachęcają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz :) Pozdrawiam serdecznie! :)

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates