poniedziałek, 5 lipca 2021

Drożdżówki z serem i czereśniami

 


Klasyczne drożdżówki z serem wzbogacone o pyszne, słodziutkie, soczyste czereśnie :). Muszę przyznać, że owoce te świetnie się tutaj odnalazły i stworzyły z nadzieniem serowym połączenie idealne. U mnie bułeczki rozeszły się w okamgnieniu ;). Bardzo polecam :).


Składniki na 15 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 250 ml letniego mleka ( 1 szklanka )
  • 7 g suchych drożdży lub 25 g drożdży świeżych
  • 80 g masła
  • 3 czubate łyżki cukru
  • pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g )
  • ćwierć łyżeczki soli

Nadzienie serowe:

  • 400 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 1 żółtko
  • 70 g cukru
  • pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g )
  • 3 łyżki miękkiego masła

Ponadto:

  • około 400 g czereśni
  • 1 jajko + odrobina mleka
Wykonanie:
 
Masło roztopić i przestudzić. 

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z suchymi drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodać żółtka oraz mleko i wymieszać wszystko razem do połączenia. Wyrabiać przez kilka minut. Następnie dodać przestudzone masło i wyrobić gładkie ciasto ( należy wyrabiać przez co najmniej 5-7 minut ). Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 godziny ).


Nadzienie serowe:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Twaróg rozgnieść w miseczce widelcem, dodać pozostałe składniki i dobrze rozetrzeć wszystko razem widelcem.


Formowanie bułeczek:

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 15 równych części, z każdej formować zgrabną kulkę i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia/do podwojenia objętości.

Po tym czasie, dnem szklanki lub nóżką kieliszka o średnicy około 6 cm, w każdej bułeczce zrobić mocne wgłębienie, niemal do samej blaszki ( szklankę lub kieliszek warto za każdym razem zanurzać w mące, nie będzie się kleić do ciasta ). W każde wgłębienie nakładać po jednej pełnej łyżce serowego nadzienia. W serowe nadzienie wcisnąć po 3-4 czereśnie ( czereśnie umyte i pozbawione pestek ). 

Drożdżówki posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez około 20 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia.


Smacznego :)





1 komentarze:

  1. W tym roku nawet nie pojadłam czereśni. Takie bułeczki to rarytas.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates