Klasyczne drożdżówki z serem wzbogacone o pyszne, słodziutkie, soczyste czereśnie :). Muszę przyznać, że owoce te świetnie się tutaj odnalazły i stworzyły z nadzieniem serowym połączenie idealne. U mnie bułeczki rozeszły się w okamgnieniu ;). Bardzo polecam :).
Składniki na 15 sztuk:
- 500 g mąki pszennej
- 2 żółtka
- 250 ml letniego mleka ( 1 szklanka )
- 7 g suchych drożdży lub 25 g drożdży świeżych
- 80 g masła
- 3 czubate łyżki cukru
- pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g )
- ćwierć łyżeczki soli
Nadzienie serowe:
- 400 g twarogu tłustego lub półtłustego
- 1 żółtko
- 70 g cukru
- pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g )
- 3 łyżki miękkiego masła
Ponadto:
- około 400 g czereśni
- 1 jajko + odrobina mleka
Wykonanie:
Masło roztopić i przestudzić.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z suchymi drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodać żółtka oraz mleko i wymieszać wszystko razem do połączenia. Wyrabiać przez kilka minut. Następnie dodać przestudzone masło i wyrobić gładkie ciasto ( należy wyrabiać przez co najmniej 5-7 minut ). Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 godziny ).
Masło roztopić i przestudzić.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z suchymi drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), cukrem, cukrem wanilinowym i solą. Dodać żółtka oraz mleko i wymieszać wszystko razem do połączenia. Wyrabiać przez kilka minut. Następnie dodać przestudzone masło i wyrobić gładkie ciasto ( należy wyrabiać przez co najmniej 5-7 minut ). Dobrze wyrobione ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( 1 - 1,5 godziny ).
Nadzienie serowe:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg rozgnieść w miseczce widelcem, dodać pozostałe składniki i dobrze rozetrzeć wszystko razem widelcem.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Twaróg rozgnieść w miseczce widelcem, dodać pozostałe składniki i dobrze rozetrzeć wszystko razem widelcem.
Formowanie bułeczek:
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Podzielić na 15 równych części, z każdej formować zgrabną kulkę i odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w sporych odstępach od siebie. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia/do podwojenia objętości.
Po tym czasie, dnem szklanki lub nóżką kieliszka o średnicy około 6 cm, w każdej bułeczce zrobić mocne wgłębienie, niemal do samej blaszki ( szklankę lub kieliszek warto za każdym razem zanurzać w mące, nie będzie się kleić do ciasta ). W każde wgłębienie nakładać po jednej pełnej łyżce serowego nadzienia. W serowe nadzienie wcisnąć po 3-4 czereśnie ( czereśnie umyte i pozbawione pestek ).
Drożdżówki posmarować jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C, piec przez około 20 minut. Po upieczeniu przełożyć na kratkę, odstawić do wystudzenia.
Smacznego :)
W tym roku nawet nie pojadłam czereśni. Takie bułeczki to rarytas.
OdpowiedzUsuń