Kolejne drożdżowe ciasto na moim blogu :). Jak drożdżowy placek, to wiadomo, że z owocami, i tu wybór był oczywisty, bo przecież mamy już sezon na śliwki :). Ciasto jest z dodatkiem jogurtu naturalnego, który wydłuża świeżość drożdżowych wypieków. Jest też oczywiście cudownie maślane, pulchne i mięciutkie. Śliwki posypałam brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem, a jak wiadomo cynamon i śliwki to połączenie idealne ( prawie takie samo jak cynamon i jabłka :) ). No i obowiązkowa kruszonka :). Myślę, że nie muszę już nic więcej pisać...;). Bardzo polecam.
Składniki na ciasto:
- 480 g mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych
- 125 ml mleka ( pół szklanki ), letniego
- 200 g jogurtu naturalnego, w temperaturze pokojowej
- 110 g cukru ( pół szklanki )
- ziarenka z połowy laski wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, lub 8 g cukru wanilinowego
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- szczypta soli
Ponadto:
- 600 g śliwek
- 1 łyżka miałkiego brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
- 100 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wykonanie:
Jeżeli używamy drożdży świeżych, należy najpierw zrobić z nich rozczyn: drożdże pokruszyć do miseczki i rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Kiedy staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki i odrobinę letniego mleka, wymieszać do uzyskania gładkiej pasty. Przykryć i odstawić na około 10 minut do momentu, aż drożdże się spienią/"wystartują".
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
W przypadku użycia drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z cukrem, solą i wanilią. Dodać wyrośnięty rozczyn, żółtka, jajko, letnie mleko, jogurt i zacząć wyrabianie ciasta. Ciasto należy wyrabiać przez minimum kilka minut ( wyrabiałam w robocie kuchennym przez około 7 minut ). Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać przez kolejne kilka minut, aż całe masło dobrze wrobi się w ciasto i otrzymamy gładkie, miękkie i elastyczne ciasto ( będzie klejące ). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia/podwojenia objętości - na około 1,5 godziny.
Kiedy ciasto rośnie przygotować owoce i kruszonkę.
Śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki przekrawając każdą śliwkę na pół. W miseczce wymieszać brązowy cukier i cynamon, odłożyć.
Kruszonka:
Masło roztopić. W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cukier oraz cukier wanilinowy. Dodać roztopione masło, wymieszać i wyrobić między palcami na kruszonkę, odłożyć.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić ( odgazować ). Przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozprowadzić w formie. Na cieście ułożyć śliwki, skórką do dołu. Polecam układać ćwiartki śliwek, czyli każdą połówkę przekroić jeszcze na pół. Blachę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut, by trochę podrosło.
Piekarnik nagrzać do temperatury 175°C. Przed samym pieczeniem śliwki posypać cukrem wymieszanym cynamonem oraz kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec przez około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odłożyć do wystudzenia.
Smacznego :)
Drożdżowe ciasta wprost uwielbiam. Ze śliwkami idealne na ten czas. :)
OdpowiedzUsuń