wtorek, 21 grudnia 2021

Musowy torcik czekoladowy z żurawiną


Pyszny torcik bez pieczenia, który przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom czekolady :). Jest jej tu bowiem dość sporo - mamy mus z czekolady mlecznej i gorzkiej pół na pół, mus z czekolady białej, a wierzch stanowi ganache z czekolady deserowej. W środku zaś kryje się żelka ze świeżej żurawiny, która świetnie przełamuje smak czekoladowych warstw i wprowadza element orzeźwienia. Całość wykonana jest na spodzie z ciasteczek Oreo. Torcik jest dość sycący, ale jednocześnie bardzo wciągający ;). Myślę, że będzie idealnym zwieńczeniem świątecznego obiadu/kolacji. Bardzo polecam :).

Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z kanału Home Cooking Adventure z serwisu YouTube.

Spód:
  • 140 g ciastek Oreo lub Neo
  • 30 g masła
Żelka żurawinowa*:
  • 250 g żurawiny świeżej lub mrożonej
  • 150 g cukru
  • skórka otarta z pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
  • 30 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy ( 2 łyżki )
  • 4 g żelatyny ( 1 łyżeczka ) + 25 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy ( 1,5 łyżki )
Mus z ciemnej czekolady:
  • 90 g czekolady gorzkiej
  • 90 g czekolady mlecznej
  • 100 ml pełnotłustego mleka
  • 5 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Mus z białej czekolady:
  • 180 g czekolady białej
  • 100 ml pełnotłustego mleka
  • 5 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
Ganache ( polewa ):
  • 80 g czekolady deserowej
  • 80 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • 1 łyżka miękkiego masła
Dodatkowo:
  • około 200 ml schłodzonej śmietanki kremówki + 1 łyżeczka cukru pudru, do wykonania rozetek
  • opcjonalnie - żurawina w cukrze oraz plasterki pomarańczy do dekoracji
Wykonanie:

Spód:

Ciastka zmielić, np. w blenderze, przesypać do miseczki i dodać roztopione masło. Wymieszać dokładnie do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową przesypać do tortownicy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( rant tortownicy można wyłożyć folią spożywczą lub tzw. folią rantową ). Wyrównać i przyklepać dłonią lub grzbietem łyżki. Wstawić do lodówki na czas dalszych przygotowań.

Żelka żurawinowa:

Żelatynę zalać sokiem z pomarańczy ( ilość podana w przepisie ), wymieszać i odstawić do napęcznienia.

Żurawinę umieścić w garnuszku ( mrożonej nie trzeba wcześniej rozmrażać ), dodać cukier  oraz sok z pomarańczy i podgrzewać na średnim ogniu cały czas mieszając. Zagotować i gotować przez około 10 minut mieszając, aż żurawina się rozpadnie i całość zgęstnieje. Zestawić z ognia, dodać skórkę z pomarańczy, wymieszać. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do dokładnego jej rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.


Mus z ciemnej czekolady:

Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia.

Obie czekolady posiekać i umieścić w szklanej lub metalowej miseczce wraz z mlekiem. Zawartość miseczki rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z kąpieli wodnej. Napęczniałą żelatynę rozpuścić, np. umieszczając ją na kilka sekund w mikrofalówce ( należy pamiętać, aby nie zagotować żelatyny, gdyż straci swoje właściwości żelujące ) i  dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Odstawić do wystudzenia ( masa czekoladowa ma mieć temperaturę obojętną dla palca i musi pozostać płynna ).

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, ale nie na całkiem sztywno, tak na 3/4. Do śmietany dodać wystudzoną masę czekoladową i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Gotowy mus wylać na schłodzony spód z ciastek, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia musu ( wystarczy aby powierzchnia musu była ścięta na tyle, by można było wyłożyć na niego żelkę żurawinową ).

Na stężały mus wyłożyć żurawinę, zostawiając około 1 cm wolnego miejsca od brzegów. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania musu z białej czekolady.


Mus z białej czekolady:

Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia.

Czekoladę posiekać i umieścić w szklanej lub metalowej miseczce wraz z mlekiem. Zawartość miseczki rozpuścić w kąpieli wodnej. Zdjąć z kąpieli wodnej. Napęczniałą żelatynę rozpuścić, np. umieszczając ją na kilka sekund w mikrofalówce ( należy pamiętać, aby nie zagotować żelatyny, gdyż straci swoje właściwości żelujące ) i  dodać do masy czekoladowej, wymieszać. Odstawić do wystudzenia ( masa czekoladowa ma mieć temperaturę obojętną dla palca i musi pozostać płynna ).

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić, ale nie na całkiem sztywno, tak na 3/4. Do śmietany dodać wystudzoną masę czekoladową i krótko zmiksować, tylko do połączenia. Gotowy mus wylać na żelkę żurawinową, dokładnie rozprowadzając wokół niej i wyrównując. Wstawić do lodówki do stężenia musu.


Ganache ( polewa ):

Czekoladę posiekać i umieścić w miseczce. Śmietankę kremówkę podgrzać w rondelku na niedużym ogniu prawie do wrzenia, ale nie gotować. Gorącą śmietaną zalać posiekaną czekoladę, odczekać chwilę, następnie wymieszać do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego. Na koniec dodać masło i wymieszać do jego rozpuszczenia. Polewę odłożyć do lekkiego przestudzenia, następnie wylać na schłodzony torcik, wyrównać. Wstawić do lodówki na kilka godzin ( u mnie była to cała noc ).


Przed podaniem torcik udekorować ubitą śmietanką wraz z cukrem pudrem, żurawiną w cukrze oraz plasterkami pomarańczy lub według własnego uznania.


* Zamiast świeżej/mrożonej żurawiny, można wykorzystać np. domową ( lub kupną ) konfiturę z wiśni, malin bądź z owoców leśnych. Konfiturę wystarczy podgrzać i dodać do niej pozostałe składniki jak w przepisie na żelkę żurawinową, z wyjątkiem cukru, gdyż konfitury już go zawierają.


Smacznego :)




5 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates