Składniki na około 12 gofrów:
- 370 g mąki pszennej, u mnie tortowa
- 2 duże jajka, białka i żółtka osobno
- 100 g masła
- 250 ml mleka, letniego
- 250 ml wody gazowanej, w temperaturze pokojowej
- 4 g suchych drożdży lub 12 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- szczypta soli
Wykonanie:
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia.
W jednym naczyniu umieścić żółtka, wlać mleko oraz wodę i wymieszać rózgą kuchenną do połączenia. Dodać cukier, ekstrakt lub cukier wanilinowy, roztopione oraz przestudzone masło i wymieszać.
Do drugiego naczynia przesiać mąkę pszenną, wymieszać z suchymi drożdżami ( jeśli używacie świeżych drożdży, należy rozpuścić je w letnim mleku ) i szczyptą soli. Suche składniki dodać do składników mokrych i wymieszać lub zmiksować do otrzymania bezgrudkowego ciasta.
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut ( lub dłużej, w zależności od temperatury otoczenia ), aż wyraźnie "ruszy" i będą widoczne na nim pęcherzyki powietrza.
Ciasto nabierać łyżką wazową i piec w gofrownicy na złoty kolor. Aby gofry jak najdłużej pozostały chrupiące, po upieczeniu najlepiej przekładać je na kratkę do studzenia wypieków.
Gofry podawać jeszcze ciepłe, z ulubionymi dodatkami.
Smacznego :)
Tak! gofry belgijskie najpyszniejsze <3
OdpowiedzUsuń