niedziela, 5 grudnia 2021

Sernik Amaretto

 


Jeśli lubicie likier Amaretto, to tym sernikiem będziecie zachwyceni :). Jest przepyszny, bardzo kremowy i dość mocno migdałowy, więc naprawdę trzeba lubić te klimaty. Ale jeśli już się w nim rozsmakujecie, to nie będziecie mogli się od niego oderwać ;). Sernik piekłam w kąpieli wodnej, nie jest to konieczne, ale dzięki temu nie pęka i wychodzi równiutki jak stół. Wykończyłam go polewą o smaku kawowym, która świetnie komponuje się z migdałową masą serową. Myślę, że sernik ten idealnie wpisuje się w świąteczny klimat, dlatego gorąco polecam go na świąteczny stół :). 

Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi STĄD.

Spód:
  • 150 g ciastek lub herbatników maślanych, lub pełnoziarnistych
  • 40 g masła
Masa serowa:
  • 500 g sera tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 330 g mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 80 ml likieru Amaretto
  • pół łyżeczki aromatu/olejku migdałowego
Polewa kawowa:
  • 50 g białej czekolady, posiekanej
  • 100 ml pełnotłustego mleka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • opcjonalnie - 20 ml likieru kawowego
  • pół czubatej łyżeczki żelatyny
Wykonanie:

Spód:

Ciastka zmielić, np. w blenderze, przesypać do miseczki i dodać roztopione masło. Wymieszać dokładnie do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową przesypać do tortownicy o średnicy 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia ( samo dno ). Wyrównać i przyklepać dłonią lub grzbietem łyżki. Wstawić do lodówki na około 30 minut.

Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ser oraz serek mascarpone przełożyć do naczynia i miksować przez około pół minuty, dodać mleko skondensowane i zmiksować do połączenia. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do dokładnego połączenia, ale nie dłużej. Dodać likier Amaretto, aromat migdałowy oraz przesianą mąkę ziemniaczaną i zmiksować tylko do połączenia. Nie miksować zbyt długo, gdyż zbyt napowietrzona masa serowa mocno urośnie w piekarniku, a potem równie mocno opadnie. 

Masę serową wylać na schłodzony spód, wyrównać. Kilka razy uderzyć tortownicą o blat ( upuścić z wysokości około 1 cm ), by usunąć pęcherzyki powietrza. Sernik piec w temperaturze 150°C przez około 60-70 minut, aż powierzchnia sernika, zwłaszcza środek, będzie ścięta i sprężysta.

Sernik można piec również w kąpieli wodnej, i taki właśnie sposób pieczenia jest tutaj rekomendowany. Aby upiec sernik w kąpieli wodnej, należy jeszcze przed wylaniem masy serowej do formy, owinąć ją szczelnie folią aluminiową, najlepiej szeroką. Sama forma też musi spełniać pewne warunki - nie może przeciekać, więc przed pieczeniem należy sprawdzić czy nasza forma jest szczelna. Do tak przygotowanej tortownicy wlewamy masę serową i tortownicę umieszczamy w większej nieprzeciekającej formie, do której wlewamy wrzącej wody, tak mniej więcej do połowy wysokości tortownicy ( najlepiej zrobić to już w rozgrzanym piekarniku ). Pieczemy sernik. 

Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i odczekać 10-15 minut, następnie uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.


Polewa kawowa:

Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, tylko do jej pokrycia, odstawić na około 5 minut do napęcznienia. Mleko i kawę umieścić w garnuszku i podgrzać prawie do wrzenia, ale nie gotować. Gorącym mlekiem z kawą zalać posiekaną czekoladę, odczekać chwilę, następnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do dokładnego jej rozpuszczenia. Na koniec wmieszać likier kawowy, jeśli używacie. Polewę odstawić do przestudzenia i lekkiego zgęstnienia, następnie wylać ją na wystudzony sernik. 

Sernik wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


Smacznego :)






6 komentarze:

  1. Pięknie wygląda. Z pewnością jest pyszny

    OdpowiedzUsuń
  2. To przepis dla mnie :)) Uwielbiam dodatek amaretto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak sernik idealny. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba jedno z lepszych ciast jakie mi się udało zrobić :) Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ogromnie się cieszę, że sernik smakuje 🙂 Dziękuję za komentarz 🙂 Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Uwielbiam serniki! Zapisuje ten przepis i spróbuje go odtworzyć.

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates