poniedziałek, 11 lipca 2022

Słodkie bułeczki z wiśniami


Kiedy życie daje ci wiśnie...to trzeba zrobić z nich użytek ;). A że w tym roku nasze wiśnie pięknie obrodziły ( część jest już przerobiona na kompoty, część na dżemy, sporo też zamroziłam ), nie mogłam nie upiec z nimi czegoś pysznego. Tak więc po ostatnim cieście z kremem i wiśniami, przyszła pora na drożdżowe bułeczki z wykorzystaniem tych owoców. Wyszły tak dobre, że nie mogłam się nimi najeść ;). Puszyste, mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe i nadzienie z soczystych, aromatycznych wisienek...Bomba! A do tego obowiązkowa kruszonka. Bułeczki nawet na drugi dzień są pyszne, nie tracąc wiele na świeżości. Bardzo bardzo polecam! :D


Składniki na około 16 sztuk:
  • 500 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna typ 650
  • 30 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka, letniego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g masła
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 400 g wiśni, wydrylowanych
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
Dodatkowo:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka, do posmarowania bułeczek
Wykonanie:

Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem oraz solą. Dodać jajko, żółtko, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto może się kleić, ale nie dosypywać więcej mąki. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.


Kiedy ciasto rośnie przygotować kruszonkę:

Masło roztopić. W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cukier oraz cukier wanilinowy. Dodać roztopione masło i wymieszać do połączenia, następnie wyrobić między palcami na kruszonkę. Jeżeli kruszonka wyjdzie zbyt sucha, dodać odrobinę roztopionego masła lub nawet oleju i ponownie wyrobić.


Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić ( odgazować ). Z ciasta odrywać kawałki o wadze około 65 g każdy i formować zgrabne kulki. Odkładać je na blat/stolnicę oprószony mąką. Przykryć ściereczką i pozostawić na około 10 minut, aby ciasto odpoczęło.

W międzyczasie wymieszać ze sobą wszystkie składniki nadzienia.

Każdą kulkę ciasta lekko rozpłaszczać i kłaść około 1 pełną łyżkę wiśni. Dokładnie zlepiać ciasto nad nadzieniem formując okrągłą bułeczkę. Bułeczki odkładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu, można też delikatnie spłaszczyć je dłonią. Przykryć ściereczką i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. 

Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180°C, do ładnego zrumienienia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.


Smacznego :)






 

5 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    OdpowiedzUsuń
  2. Choć osobiście wolę jagodzianki, to takie bułeczki z wiśniami też są świetne:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie jagodzianki też są numerem 1 :D Ale te bułeczki też były pyszne!

      Usuń
  3. Jakie pyszne... Na sam widok zrobiłam się głodna. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz :) Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates