Pyszne muffinki z dodatkiem soczystych borówek oraz otartej skórki z limonki, która nadaje im wspaniałego aromatu. Delikatne, puszyste, mięciutkie, i - jak w zasadzie każde muffiny - proste i błyskawiczne w przygotowaniu :). Można je wykonać również z innymi owocami lata. Wraz z kubkiem ulubionego napoju, umilą niejedno letnie popołudnie. Bardzo polecam :).
Składniki na 12-16 sztuk:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 3 duże jajka
- 130 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego lub jogurtu typu greckiego
- pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z limonki, wyszorowanej i sparzonej
- 300 g borówki amerykańskiej
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu umieścić jajka, jogurt, olej, cukier oraz otartą skórkę z limonki i wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia. Nie ubijać.
Bezpośrednio do mokrych składników przesiać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać rózgą kuchenną tylko do połączenia. Dodać borówki i wymieszać szpatułką.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Rozdzielić ciasto pomiędzy papilotki, nakładając je do mniej więcej 3/4 wysokości papilotek ( można nakładać ciut więcej, bo muffiny nie wyrastają bardzo mocno; u mnie, przy nakładaniu ciasta do 3/4 wysokości papilotek, wyszło 16 muffinek ).
Muffinki piec w temperaturze 170°C przez około 20-25 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, odstawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)
Z borówkami robię najczęściej. Następnym razem dodam skórkę z limonki. :)
OdpowiedzUsuńMuffiny zawsze pycha. :) Z chęcią skorzystam z tego przepisu.
OdpowiedzUsuńTo proszę dać znać, jak smakowały 😊 Pozdrawiam serdecznie.
Usuń