Dzisiaj przepis na pyszną szarlotkę z papierówek :). Powstała w zasadzie na życzenie moich domowników, ale sama też miałam chęć na taką domową szarlotkę, tym bardziej, że w ogrodzie papierówek w bród - pasowało więc choć raz upiec coś z ich udziałem ;). Papierówki są o tyle wdzięcznym gatunkiem jabłek do wypieków, że nie trzeba ich wcześniej prażyć, można spokojnie dodać je do ciasta w postaci surowej, a one podczas pieczenia idealnie zmiękną. Szarlotka z papierówek smakuje wybornie, po prostu rozpływa się w ustach, aż ciężko poprzestać na jednym kawałku... ;).
Kruche ciasto:
- 400 g mąki pszennej tortowej lub mąki krupczatki
- 200 g masła, zimnego
- 100 g cukru pudru
- 4 żółtka
- szczypta soli
Nadzienie z papierówek:
- około 2 kg papierówek*
- 50 g cukru
- 50 g mąki ziemniaczanej
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- 1 łyżka bułki tartej
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Kruche ciasto:
Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem oraz solą. Dodać żółtka oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Kiedy składniki zaczną przypominać kruszonkę, zagnieść jednolite gładkie ciasto.
Ciasto podzielić na 3 równe części. Jedną część uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Drugą częścią ciasta dokładnie wylepić spód formy, a trzecią częścią wylepić rant tortownicy, pozostawiając około 1 cm marginesu od górnego brzegu. Ciasto nakłuć widelcem i formę z ciastem wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C. Z lodówki wyjąć formę z dobrze schłodzonym ciastem i natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika. Podpiekać przez około 15 minut, do jasnozłotego koloru. Wyjąć z piekarnika, odłożyć.
Nadzienie z papierówek:
Jabłka obrać, przekroić na pół, a następnie na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Do jabłek dodać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, wymieszać ( należy zrobić to tuż przed wyłożeniem nadzienia na ciasto, aby jabłka nie puściły soku ).
Na podpieczony kruchy spód wysypać równomiernie bułkę tartą, następnie wyłożyć jabłka. Wyrównać i lekko ugnieść. Z zamrażalnika wyjąć kruche ciasto i zetrzeć na grubych oczkach tarki na wierzch jabłek. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do ładnego zrumienienia kruszonki. Po upieczeniu szarlotkę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
* Użyłam dokładnie 1,8 kg papierówek ( waga przed obraniem ).
Smacznego :)
Nie ma jak pyszna szarlotka. W moim domu uwielbiana. :)
OdpowiedzUsuńZ papierówek zawsze pyszna. Najlepsza ;)
OdpowiedzUsuńSama żałuję, że nie mam papierówki. Szarlotka z nich wyśmienita. <3
OdpowiedzUsuń