wtorek, 2 sierpnia 2022

Szarlotka z papierówek

Dzisiaj przepis na pyszną szarlotkę z papierówek :). Powstała w zasadzie na życzenie moich domowników, ale sama też miałam chęć na taką domową szarlotkę, tym bardziej, że w ogrodzie papierówek w bród - pasowało więc choć raz upiec coś z ich udziałem ;). Papierówki są o tyle wdzięcznym gatunkiem jabłek do wypieków, że nie trzeba ich wcześniej prażyć, można spokojnie dodać je do ciasta w postaci surowej, a one podczas pieczenia idealnie zmiękną. Szarlotka z papierówek smakuje wybornie, po prostu rozpływa się w ustach, aż ciężko poprzestać na jednym kawałku... ;).


Kruche ciasto:

  • 400 g mąki pszennej tortowej lub mąki krupczatki
  • 200 g masła, zimnego
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
Nadzienie z papierówek:
  • około 2 kg papierówek*
  • 50 g cukru
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
  • 1 łyżka bułki tartej
  • cukier puder do oprószenia
Wykonanie:

Kruche ciasto:

Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia.

Mąkę pszenną wymieszać z cukrem pudrem oraz solą. Dodać żółtka oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Kiedy składniki zaczną przypominać kruszonkę, zagnieść jednolite gładkie ciasto. 

Ciasto podzielić na 3 równe części. Jedną część uformować w kulkę, owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Drugą częścią ciasta dokładnie wylepić spód formy, a trzecią częścią wylepić rant tortownicy, pozostawiając około 1 cm marginesu od górnego brzegu. Ciasto nakłuć widelcem i formę z ciastem wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. 

Piekarnik nagrzać do temperatury 190°C. Z lodówki wyjąć formę z dobrze schłodzonym ciastem i natychmiast wstawić do nagrzanego piekarnika. Podpiekać przez około 15 minut, do jasnozłotego koloru. Wyjąć z piekarnika, odłożyć.


Nadzienie z papierówek:

Jabłka obrać, przekroić na pół, a następnie na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Do jabłek dodać cukier, mąkę ziemniaczaną oraz cynamon, wymieszać ( należy zrobić to tuż przed wyłożeniem nadzienia na ciasto, aby jabłka nie puściły soku ).

Na podpieczony kruchy spód wysypać równomiernie bułkę tartą, następnie wyłożyć jabłka. Wyrównać i lekko ugnieść. Z zamrażalnika wyjąć kruche ciasto i zetrzeć na grubych oczkach tarki na wierzch jabłek. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do ładnego zrumienienia kruszonki. Po upieczeniu szarlotkę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

* Użyłam dokładnie 1,8 kg papierówek ( waga przed obraniem ).


Smacznego :)




 



3 komentarze:

  1. Nie ma jak pyszna szarlotka. W moim domu uwielbiana. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z papierówek zawsze pyszna. Najlepsza ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama żałuję, że nie mam papierówki. Szarlotka z nich wyśmienita. <3

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates