poniedziałek, 19 września 2022

Zakręcone ciasto drożdżowe




Bardzo smaczna, puszysta, lekko słodka drożdżówka ( można nawet nazwać ją chlebkiem ), o niezwykle uroczym wyglądzie :). Prawda, że fajnie się prezentuje? O szczegółach uzyskania takiego efektu dowiecie się oczywiście z przepisu, ale zapewniam, że jest bardzo prosta w wykonaniu. I chociaż ciasto nie wychodzi duże, bo to porcja na małą keksówkę, to uważam, że warte jest upieczenia :). Wraz z kubkiem gorącego mleka/kakao, to idealny podwieczorek na jesienną aurę! Bardzo polecam :).

Przepis pochodzi z kanału Home Cooking Adventure w serwisie YouTube.

Składniki:
  • 330 g mąki pszennej, u mnie tortowa
  • 15 g świeżych drożdży lub 4 g drożdży suchych
  • 50 g cukru
  • 160 ml mleka, letniego
  • 1 jajko
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ćwierć łyżeczki soli
Ponadto:
  • 16 g kakao
  • 1 łyżka mleka, letniego
Dodatkowo:
  • 1 jajko, do posmarowania ciasta
Wykonanie:

Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z cukrem oraz solą. Dodać jajko, ekstrakt waniliowy, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto ( ciasto może się kleić, ale nie należy dosypywać więcej mąki ). Następnie ciasto podzielić na dwie równe części i do jednej przesiać kakao oraz dodać łyżkę letniego mleka; wyrabiać do momentu, aż powstanie jednolite kakaowe ciasto drożdżowe. Obie części ciasta - i jasną i ciemną - uformować w kule i umieścić w natłuszczonych naczyniach. Naczynia z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 - 2 godziny.

Wyrośnięte ciasta krótko wyrobić ( odgazować ). Przełożyć je na blat natłuszczony olejem i każde rozwałkować na prostokąt o wymiarach 20x30 cm:


Następnie kakaowe ciasto położyć na ciasto jasne i wałkować razem, do uzyskania prostokąta o wymiarach 20x40 cm. Tak rozwałkowane ciasto zwinąć jak roladę wzdłuż krótszego boku, ale nie do końca - zostawić mniej więcej 1/3 ciasta niezwiniętego. Tę niezwiniętą część pociąć ostrym nożem na 10 pasków:


Następnie co drugi pasek odwrócić - powinien być na przemian pasek jasny i pasek ciemny:


Ciasto zwinąć do końca i ułożyć w natłuszczonej i oprószonej mąką keksówce, o wymiarach dolnych około 22x8 cm:


Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-40 minut.

Przed samym pieczeniem ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 170°C przez około 35 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie na około 10 minut, następnie przełożyć na kratkę i odstawić do całkowitego wystudzenia.


Smacznego :)







 

0 komentarze:

Prześlij komentarz

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates