środa, 7 września 2022

Kruchy placek ze śliwkami

 


Pierwsze ciasto ze śliwkami na moim blogu w tym sezonie :). Prościutkie i szybkie w przygotowaniu, a dobre tak bardzo, że cała blacha znika nie wiadomo kiedy ;). Kruche ciasto jest przepyszne - naprawdę mocno kruche, wręcz rozpływające się w ustach. Taki placek, to dla mnie już powiew jesieni, mimo, że w kalendarzu wciąż lato...Bardzo polecam!

Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z bloga Moje Wypieki.

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej, u mnie tortowa
  • pół szklanki zmielonych migdałów ( można zastąpić mąką )
  • 200 g masła, zimnego
  • 40 g smalcu, zimnego
  • 3 żółtka
  • 100 g drobnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Ponadto:
  • 1-1,2 kg śliwek
  • 3-5 łyżek cukru trzcinowego
  • 3 łyżki zmielonych migdałów lub bułki tartej
  • 1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
Wykonanie:

Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz solą. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i smalec i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Kiedy składniki zaczną się łączyć w kruszonkę, zagnieść szybko jednolite, gładkie ciasto ( jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać 1-2 łyżki zimnej wody ). 
Gotowe ciasto podzielić na 2 części, w proporcji mniej więcej 60:40 ( czyli jedna część ma być trochę większa od drugiej ). Większą część ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Mniejszą część ciasta również owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.


Przygotować śliwki - umyć je, usunąć pestki i przekroić na pół ( duże śliwki należy pokroić na ćwiartki ).


Formę o wymiarach dolnych około 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkować na wielkość formy i dokładnie wylepić nim spód blaszki. Na ciasto w formie wysypać równomiernie zmielone migdały lub bułkę tartą. Na to wyłożyć śliwki, układając je rozcięciem ku górze. Śliwki posypać cukrem i oprószyć cynamonem. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta z zamrażarki. 
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 50 minut, do ładnego zrumienienia i wypieczenia ciasta.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta kruche i zdecydowania to czas na śliwkowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne sezonowe ciacho. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym sezonie jeszcze nie robiłam śliwkowego. Pyszna propozycja. <3

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates