Pierwsze ciasto ze śliwkami na moim blogu w tym sezonie :). Prościutkie i szybkie w przygotowaniu, a dobre tak bardzo, że cała blacha znika nie wiadomo kiedy ;). Kruche ciasto jest przepyszne - naprawdę mocno kruche, wręcz rozpływające się w ustach. Taki placek, to dla mnie już powiew jesieni, mimo, że w kalendarzu wciąż lato...Bardzo polecam!
Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej, u mnie tortowa
- pół szklanki zmielonych migdałów ( można zastąpić mąką )
- 200 g masła, zimnego
- 40 g smalcu, zimnego
- 3 żółtka
- 100 g drobnego cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Ponadto:
- 1-1,2 kg śliwek
- 3-5 łyżek cukru trzcinowego
- 3 łyżki zmielonych migdałów lub bułki tartej
- 1 łyżeczka cynamonu - opcjonalnie
Wykonanie:
Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz solą. Dodać żółtka oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło i smalec i przesiekać wszystko razem nożem lub specjalną siekaczką do kruchego ciasta. Kiedy składniki zaczną się łączyć w kruszonkę, zagnieść szybko jednolite, gładkie ciasto ( jeśli ciasto będzie zbyt suche, dodać 1-2 łyżki zimnej wody ).
Gotowe ciasto podzielić na 2 części, w proporcji mniej więcej 60:40 ( czyli jedna część ma być trochę większa od drugiej ). Większą część ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 60 minut. Mniejszą część ciasta również owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
Przygotować śliwki - umyć je, usunąć pestki i przekroić na pół ( duże śliwki należy pokroić na ćwiartki ).
Formę o wymiarach dolnych około 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto z lodówki rozwałkować na wielkość formy i dokładnie wylepić nim spód blaszki. Na ciasto w formie wysypać równomiernie zmielone migdały lub bułkę tartą. Na to wyłożyć śliwki, układając je rozcięciem ku górze. Śliwki posypać cukrem i oprószyć cynamonem. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach mniejszą część ciasta z zamrażarki.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez około 50 minut, do ładnego zrumienienia i wypieczenia ciasta.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Uwielbiam ciasta kruche i zdecydowania to czas na śliwkowe. :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne sezonowe ciacho. :)
OdpowiedzUsuńW tym sezonie jeszcze nie robiłam śliwkowego. Pyszna propozycja. <3
OdpowiedzUsuń