Pyszny jabłecznik, wykonany na cieście, z którym bardzo lubię pracować, krucho-drożdżowe bowiem jest szybkie w przygotowaniu, nie wymaga wyrastania i długo zachowuje świeżość. I mogę chyba nawet śmiało rzec, że zawsze się udaje :). Jabłecznik ten, to bardzo proste ciasto, niewyszukane, ale jakże wyborne! Użyłam tutaj odmiany jabłek szara reneta, która, jak wiadomo, świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju wypieków. Przygotowanie ciasta najlepiej zacząć właśnie od jabłkowego nadzienia; nadzienie z powodzeniem można również przygotować wieczór wcześniej ( ja tak zrobiłam ). Z przepisu wychodzi spora blacha jabłecznika, który nie wiadomo kiedy znika... ;).
Przepis pochodzi ze strony Idealne ciasta.
Składniki na ciasto krucho-drożdżowe:
Rozczyn:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
Ciasto:
- 430 g mąki pszennej, u mnie tortowa
- 200 g masła
- 110 g cukru
- 2 jajka
- szczypta soli
Nadzienie jabłkowe:
- 2 kg jabłek, np. odmiany szara reneta
- 3-5 łyżek cukru, lub więcej, w zależności od kwasowości jabłek
- 1-2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 2 łyżki bułki tartej
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie:
Nadzienie jabłkowe:
Jabłka obrać, pokroić na kawałki i umieścić w garnku/rondlu z grubszym dnem. Dodać cukier, cynamon oraz kilka łyżek wody, wymieszać i dusić na średnim ogniu do momentu, aż jabłka zmiękną i odparują. Nie należy całkowicie rozgotować jabłek ( pamiętajmy, że nadzienie jabłkowe będzie jeszcze pieczone w piekarniku ). Gotową masę jabłkową wystudzić ( może pozostać lekko ciepła ).
Ciasto krucho-drożdżowe:
Rozczyn:
W miseczce umieścić pokruszone drożdże, dodać cukier i rozetrzeć, aż drożdże staną się płynne. Dodać śmietanę ( moja śmietana była w temperaturze pokojowej, ale w oryginalnym przepisie autorka pisze, że użyła śmietany prosto z lodówki ), wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną wyraźnie pracować - na około 15-20 minut.
Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z cukrem oraz z solą. Dodać pokrojone na kawałki zimne masło, jajka oraz rozczyn i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto można wyrabiać ręcznie lub w robocie kuchennym z hakiem do ciasta drożdżowego ( wyrabiałam w robocie ). Dobrze wyrobione ciasto podzielić na 2 równe części.
Formę o wymiarach dolnych około 23x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na podsypanej mąką stolnicy/blacie rozwałkować jedną część ciasta ( ciasto może się delikatnie kleić ) na prostokąt o wymiarach trochę większych niż wymiary blaszki. Ciasto przenieść do formy i dokładnie wylepić nim spód, jednocześnie formując rant z ciasta o wysokości około 1-1,5 cm. Na ciasto w blaszce wysypać równomiernie bułkę tartą, następnie wyłożyć nadzienie jabłkowe i wyrównać.
Drugą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy i wyłożyć je na wierzch ciasta, starając się, by równo pokryło jabłka. Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem. Formę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15-20 minut, aby lekko podrosło.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 45 minut. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem ( w oryginale ciasto jest polukrowane ).
Smacznego :)
Pysznie wygląda! Jeśli zawsze się udaje to już zapisuję. :)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takiego. Kurczę muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńProsty przepis na pyszny jabłecznik. Zostanie ze mną na stałe. :)
OdpowiedzUsuń