niedziela, 15 stycznia 2023

Drożdżowe serca z białym makiem

 

Przepyszne i przeuroczo wyglądające drożdżówki-serca z nadzieniem z białego maku :). Wbrew pozorom bardzo proste w wykonaniu. Ciasto jest przyjemnie plastyczne i bardzo dobrze się z nim pracuje. A po upieczeniu drożdżówki wychodzą mięciutkie, puszyste, nie są za słodkie, no prostu miód malina :D. Zamiast białego maku można użyć zwykłego, niebieskiego, smakowo wyjdą wtedy jak zwykłe drożdżówki z makiem, które też uwielbiam! Bardzo polecam :).

Mak do nadzienia warto przygotować wieczór wcześniej ( chodzi o jego gotowanie, studzenie i zmielenie ). Również wieczór wcześniej można wykonać ciasto drożdżowe i włożyć na wyrastanie na całą noc do lodówki.

Składniki na 16 sztuk:

  • 500 g mąki pszennej, u mnie mąka do ciast drożdżowych
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
  • 250 ml mleka
  • 70 g masła
  • 70 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Nadzienie z białego maku:
  • 250 g białego maku
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • 1-2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 g rodzynków ( opcjonalnie )
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Dodatkowo:
  • 1 jajko + odrobina mleka, do posmarowania bułeczek
Lukier:
  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
Wykonanie:

Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.

Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.

Mąkę przesiać, dodać cukier oraz sól, wymieszać. Dodać jajko, żółtko, wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Dobrze wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.


Nadzienie z białego maku:

Mak umieścić w garnuszku i zalać wodą tylko do jego pokrycia. Postawić na ogniu i mieszając od czasu do czasu zagotować. Gotować przez około 20-30 minut bez przykrycia. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i pozostawić tak do wystudzenia. Jeśli po tym czasie w maku będzie nadal za dużo płynu, przełożyć go na durszlak wyłożony ściereczką i odstawić do momentu, aż nadmiar płynu ścieknie. 

Mak można również przygotować bez gotowania - wówczas należy zalać go wrzącą wodą tylko do pokrycia, przykryć i odstawić do wystudzenia. Po tym czasie odsączyć nadmiar płynu na durszlaku wyłożonym ściereczką.

Odsączony i wystudzony mak zmielić dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa.

Do zmielonego maku dodać pozostałe składniki nadzienia. Skosztować - jeśli masa makowa będzie zbyt mało słodka, dodać więcej miodu lub cukru. 


Wykonanie drożdżówek:

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić ( odgazować ). Z ciasta uformować kulki o wadze około 60 g każda. Uformowane kulki przykryć ściereczką i odłożyć na około 10-15 minut do napuszenia. Po tym czasie każdą kulkę rozwałkować na placuszek, na którym rozsmarować 1 pełną łyżkę masy makowej. Placuszek z nadzieniem zwinąć w rulon jak naleśnik:


Następnie rulonik złożyć na pół:

Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając około 2 cm nieprzecięte:

Rozcięte boki wywinąć na zewnątrz tworząc kształt serca:

Drożdżówki-serca układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Piec w temperaturze 180°C przez około 17-20 minut, do ładnego zrumienienia. Upieczone drożdżówki studzić na kratce.

Lukier:

Składniki na lukier rozetrzeć w miseczce grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie wody ( lub soku z cytryny ) jeśli chcemy by lukier był rzadszy, lub cukru pudru, jeśli chcemy uzyskać lukier bardziej gęsty. Gotowym lukrem udekorować drożdżówki robiąc lukrowe paseczki.


Smacznego :)













4 komentarze:

  1. Pyszne ciasteczka. Sposób na kształt serca chętnie wykorzystam również do innych wypieków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe drożdżówki. Serca tylko dodają im uroku. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam jeszcze takich. Bardzo lubię drożdżówki z makiem

    OdpowiedzUsuń
  4. WYglądają wspaniale. Nie robiłam nigdy takich

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates