Przepyszne i przeuroczo wyglądające drożdżówki-serca z nadzieniem z białego maku :). Wbrew pozorom bardzo proste w wykonaniu. Ciasto jest przyjemnie plastyczne i bardzo dobrze się z nim pracuje. A po upieczeniu drożdżówki wychodzą mięciutkie, puszyste, nie są za słodkie, no prostu miód malina :D. Zamiast białego maku można użyć zwykłego, niebieskiego, smakowo wyjdą wtedy jak zwykłe drożdżówki z makiem, które też uwielbiam! Bardzo polecam :).
Mak do nadzienia warto przygotować wieczór wcześniej ( chodzi o jego gotowanie, studzenie i zmielenie ). Również wieczór wcześniej można wykonać ciasto drożdżowe i włożyć na wyrastanie na całą noc do lodówki.
Składniki na 16 sztuk:
- 500 g mąki pszennej, u mnie mąka do ciast drożdżowych
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 250 ml mleka
- 70 g masła
- 70 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 250 g białego maku
- 3-4 łyżki płynnego miodu
- 1-2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka miękkiego masła
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 g rodzynków ( opcjonalnie )
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- kilka kropel aromatu migdałowego
- 1 jajko + odrobina mleka, do posmarowania bułeczek
- 5-6 łyżek cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając około 2 cm nieprzecięte:
Rozcięte boki wywinąć na zewnątrz tworząc kształt serca:
Drożdżówki-serca układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Przed samym pieczeniem bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka. Piec w temperaturze 180°C przez około 17-20 minut, do ładnego zrumienienia. Upieczone drożdżówki studzić na kratce.
Lukier:
Składniki na lukier rozetrzeć w miseczce grzbietem łyżki. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie wody ( lub soku z cytryny ) jeśli chcemy by lukier był rzadszy, lub cukru pudru, jeśli chcemy uzyskać lukier bardziej gęsty. Gotowym lukrem udekorować drożdżówki robiąc lukrowe paseczki.
Smacznego :)
Pyszne ciasteczka. Sposób na kształt serca chętnie wykorzystam również do innych wypieków.
OdpowiedzUsuńWspaniałe drożdżówki. Serca tylko dodają im uroku. :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takich. Bardzo lubię drożdżówki z makiem
OdpowiedzUsuńWYglądają wspaniale. Nie robiłam nigdy takich
OdpowiedzUsuń