poniedziałek, 30 stycznia 2023

Eklerki kawowe

 


Coś dla fanów kawowych deserów :). Eklerki z kremem kawowym, to kolejna odsłona tych popularnych ciastek. Krem kawowy jest taki pyszny! Jeśli lubicie takie klimaty, to nie będziecie zawiedzeni :). Polecam!

Przepis na krem kawowy zaczerpnięty ze strony Kuchnia Lidla.


Składniki na około 18 eklerów:

Ciasto parzone:
  • 170 g mąki pszennej, u mnie tortowa
  • 125 g masła
  • 5 niedużych jajek
  • 250 ml wody ( 1 szklanka )
Krem kawowy:
  • 600 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 100 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g miękkiego masła
  • 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
Dodatkowo na polewę:

  • 50 g czekolady deserowej
  • 20 g masła
  • 1 łyżka mleka
Wykonanie:

Ciasto parzone:

Do garnuszka ( najlepiej z grubym dnem ) wlać wodę i dodać masło. Podgrzewać do rozpuszczenia masła. Zagotować. Na gotującą się wodę z masłem wsypywać mąkę, cały czas mieszając/ucierając drewnianą łyżką. Ucierać do momentu, aż ciasto będzie szkliste i będzie odchodziło od ścianek garnka. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Po tym czasie do ciasta dodawać po jednym jajku, miksując mikserem lub ucierając drewnianą łyżką po każdym dodaniu ( kolejne jajko dodajemy po uzyskaniu jednolitego ciasta ). Podczas tej czynności należy wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza, dzięki temu eklerki pięknie urosną w piekarniku ( ciasto z jajkami ucierałam w robocie kuchennym ).

Ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z szeroką okrągłą tylką i na płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( użyłam perforowanej maty silikonowej ) wyciskać eklerki o długości około 10 cm i szerokości około 3 cm. W razie braku szprycy bądź rękawa cukierniczego ciasto można również wykładać łyżką.

Piekarnik nagrzać do temperatury 210°C. Do nagrzanego piekarnika wstawić blachę z eklerami i natychmiast obniżyć temperaturę do 170-175°C. Piec przez 30-40 minut, do ładnego zrumienienia i wypieczenia eklerów ( w czasie pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie ). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.


Krem kawowy:

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, gęstą i puszystą masę. Dodać obie mąki i zmiksować do dokładnego połączenia.

Mleko zagotować z kawą. Ugotowane mleko powoli wlewać do masy żółtkowej cały czas miksując. Następnie masę przelać z powrotem do garnka i mieszając podgrzewać na średnim ogniu. Doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia kremu. Zdjąć z ognia i dodać masło, wymieszać do całkowitego jego rozpuszczenia. Krem przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Dokończenie eklerków:

Eklery przekroić wzdłuż na pół. Krem kawowy umieścić w rękawie cukierniczym z ozdobną tylką i wypełnić nim dolną część ciastek ( krem można również wykładać łyżką ). Każde ciastko przykryć jego górną częścią. 


Polewa czekoladowa:

Masło roztopić w garnuszku. Dodać łyżkę mleka oraz połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia czekolady i otrzymania jednolitej polewy. Eklery udekorować paseczkami z czekolady. 

Przechowywać w lodówce.


Smacznego :)



5 komentarze:

  1. Zdecydowanie muszę wypróbować te eklerki, koniecznie z kremem kawowym. Dziękuję za pomysł. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm kawowe. Idealne jak dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam eklerków, chyba z obawy o ich trudność. Twoje wyglądają idealnie! :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie pamiętam kiedy jadłam eklerki. Z chęcią bym zrobiła mój synek pewnie by je polubił

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię kawowe smakiem takich eklerków nie robiłam

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates