poniedziałek, 13 marca 2023

Babka pomarańczowa, prosta i szybka

Babka pomarańczowa, którą przygotujecie w kilka chwil i to bez użycia miksera :). Jej wykonanie sprowadza się bowiem do wymieszania suchych składników z mokrymi. Ale wcześniej - i jest to bardzo ważne - należy dobrze rozetrzeć palcami cukier ze świeżo otartą skórką z pomarańczy. To sprawi, że wydobędziemy ze skórki jeszcze więcej aromatu i smaku, dzięki czemu babka będzie naprawdę baaardzo pomarańczowa :). Babka nie wyrasta dużo, ale jest puszysta i bardzo wilgotna. Pomimo prostoty wykonania i użycia prostych składników, to ciasto jest tak dobre, że wprost nie można się od niego oderwać, a każdy kęs rozpływa się w ustach. Polecam już na stół Wielkanocny :) ;).

Przepis pochodzi ze strony Preppy Kitchen.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g cukru
  • 3 duże jajka
  • 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego ( 250 ml )
  • 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy ( u mnie były to 2 dość duże pomarańcze )
  • 2 łyżki świeżo otartej skórki z pomarańczy, wyszorowanych i sparzonych ( około 2-3 pomarańcze )
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
Lukier pomarańczowy:
  • 100 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki soku z pomarańczy
  • opcjonalnie - skórka otarta z połowy pomarańczy
Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól przesiać i wymieszać.

W naczyniu umieścić cukier i skórkę z pomarańczy. Skórkę wcierać w cukier do momentu, aż cukier zrobi się jasnopomarańczowy. To bardzo ważny etap i nie zalecam go pomijać. Dzięki temu uwalniają się olejki eteryczne ze skórki, które przenikają do cukru, co wzmacnia pomarańczowy smak.

Następnie do cukru ze skórką dodać jajka ( można je wcześniej lekko roztrzepać w osobnej miseczce ), wlać olej, sok z pomarańczy oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać rózgą kuchenna do dokładnego połączenia. 

Mokre składniki wlać do suchych składników i wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia. Jeśli pozostaną grudki nie należy się tym przejmować.

Ciasto przelać do foremki na babkę o pojemności około 1,5 litra*, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką ( użyłam foremki silikonowej, więc pominęłam tę czynność ). Wyrównać. 
Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 175°C, do suchego patyczka ( piekłam troszkę dłużej, łącznie 70 minut ).

Po upieczeniu babkę studzić w formie przez około 15 minut, następnie wyjąć z formy i studzić dalej na kratce.


Lukier:

Cukier puder, sok z pomarańczy i skórkę ( jeśli dodajecie ) umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli jest zbyt rzadki lub soku z pomarańczy - jeżeli jest zbyt gęsty. Gotowym lukrem polać wystudzoną babkę.


*Babkę można upiec również w małej keksówce, o wymiarach mniej więcej 20x10 cm. Z ciasta można także upiec babeczki.


Smacznego :)

17 komentarze:

  1. Ach ten kolor! Uwielbiam ciasta pomarańczowe, więc ten przepis na babkę na pewno trafi w moje gusta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj nie robiłam nigdy. Na pewno ją zrobię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się 🙂 Babka jest naprawdę przepyszna, niby prosta, ale nie można przestać jeść 😄

      Usuń
  3. Bardzo lubię cytrusowe smaki. Zrobię ja na Wielkanoc

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie myślałam o cytrynowej. Zobaczyłam tą i spróbuję z pomarańczami

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto, szybko i smacznie. Idealna na święta

    OdpowiedzUsuń
  6. To prawda, że czasami proste przepisy okazują się najlepsze. Ta babka pomarańczowa wydaje się być na to świetnym przykładem. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękna i smakowita babka na wielkanocny stół. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszna propozycja, pomarańczowej chyba jeszcze nie robiłam, a cytrusowe smaki bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  9. Już chodzi za mną taka babka. Wytrwam do świąt 😀

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie wyszła. Już czuję ten pomarańczowy zapach

    OdpowiedzUsuń
  11. Rozumiem, że w przypadku wersji cytrynowej robi się to samo, tylko zmienia jeden składnik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmm, powiem szczerze, że gdybym robiła wersję cytrynową tej babki, to dałabym trochę mniej soku z cytryny, ponieważ ten z pomarańczy jest słodszy. Obawialabym się, że z tą samą ilością soku z cytryny, babka wyszłaby zbyt kwaśna. Ale reszta bez zmian 😊

      Usuń
    2. Teraz zauważyłem odpowiedź, dzięki!! :)

      Usuń
    3. Nie ma za co :) Pozdrawiam! :)

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates