Babka pomarańczowa, którą przygotujecie w kilka chwil i to bez użycia miksera :). Jej wykonanie sprowadza się bowiem do wymieszania suchych składników z mokrymi. Ale wcześniej - i jest to bardzo ważne - należy dobrze rozetrzeć palcami cukier ze świeżo otartą skórką z pomarańczy. To sprawi, że wydobędziemy ze skórki jeszcze więcej aromatu i smaku, dzięki czemu babka będzie naprawdę baaardzo pomarańczowa :). Babka nie wyrasta dużo, ale jest puszysta i bardzo wilgotna. Pomimo prostoty wykonania i użycia prostych składników, to ciasto jest tak dobre, że wprost nie można się od niego oderwać, a każdy kęs rozpływa się w ustach. Polecam już na stół Wielkanocny :) ;).
Przepis pochodzi ze strony Preppy Kitchen.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g cukru
- 3 duże jajka
- 1 szklanka oleju rzepakowego lub słonecznikowego ( 250 ml )
- 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy ( u mnie były to 2 dość duże pomarańcze )
- 2 łyżki świeżo otartej skórki z pomarańczy, wyszorowanych i sparzonych ( około 2-3 pomarańcze )
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Lukier pomarańczowy:
- 100 g cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z pomarańczy
- opcjonalnie - skórka otarta z połowy pomarańczy
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sól przesiać i wymieszać.
W naczyniu umieścić cukier i skórkę z pomarańczy. Skórkę wcierać w cukier do momentu, aż cukier zrobi się jasnopomarańczowy. To bardzo ważny etap i nie zalecam go pomijać. Dzięki temu uwalniają się olejki eteryczne ze skórki, które przenikają do cukru, co wzmacnia pomarańczowy smak.
Następnie do cukru ze skórką dodać jajka ( można je wcześniej lekko roztrzepać w osobnej miseczce ), wlać olej, sok z pomarańczy oraz ekstrakt z wanilii. Wymieszać rózgą kuchenna do dokładnego połączenia.
Mokre składniki wlać do suchych składników i wymieszać rózgą kuchenną do dokładnego połączenia. Jeśli pozostaną grudki nie należy się tym przejmować.
Ciasto przelać do foremki na babkę o pojemności około 1,5 litra*, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką ( użyłam foremki silikonowej, więc pominęłam tę czynność ). Wyrównać.
Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 175°C, do suchego patyczka ( piekłam troszkę dłużej, łącznie 70 minut ).
Po upieczeniu babkę studzić w formie przez około 15 minut, następnie wyjąć z formy i studzić dalej na kratce.
Lukier:
Cukier puder, sok z pomarańczy i skórkę ( jeśli dodajecie ) umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli jest zbyt rzadki lub soku z pomarańczy - jeżeli jest zbyt gęsty. Gotowym lukrem polać wystudzoną babkę.
*Babkę można upiec również w małej keksówce, o wymiarach mniej więcej 20x10 cm. Z ciasta można także upiec babeczki.
Smacznego :)
Ach ten kolor! Uwielbiam ciasta pomarańczowe, więc ten przepis na babkę na pewno trafi w moje gusta.
OdpowiedzUsuńOj nie robiłam nigdy. Na pewno ją zrobię.
OdpowiedzUsuńCieszę się 🙂 Babka jest naprawdę przepyszna, niby prosta, ale nie można przestać jeść 😄
UsuńBardzo lubię cytrusowe smaki. Zrobię ja na Wielkanoc
OdpowiedzUsuńWłaśnie myślałam o cytrynowej. Zobaczyłam tą i spróbuję z pomarańczami
OdpowiedzUsuńProsto, szybko i smacznie. Idealna na święta
OdpowiedzUsuńTo prawda, że czasami proste przepisy okazują się najlepsze. Ta babka pomarańczowa wydaje się być na to świetnym przykładem. :)
OdpowiedzUsuńPiękna i smakowita babka na wielkanocny stół. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńPyszna propozycja, pomarańczowej chyba jeszcze nie robiłam, a cytrusowe smaki bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńJuż chodzi za mną taka babka. Wytrwam do świąt 😀
OdpowiedzUsuńNa szczęście do świąt już blisko :)
UsuńPięknie wyszła. Już czuję ten pomarańczowy zapach
OdpowiedzUsuńRozumiem, że w przypadku wersji cytrynowej robi się to samo, tylko zmienia jeden składnik?
OdpowiedzUsuńHmm, powiem szczerze, że gdybym robiła wersję cytrynową tej babki, to dałabym trochę mniej soku z cytryny, ponieważ ten z pomarańczy jest słodszy. Obawialabym się, że z tą samą ilością soku z cytryny, babka wyszłaby zbyt kwaśna. Ale reszta bez zmian 😊
UsuńTeraz zauważyłem odpowiedź, dzięki!! :)
UsuńNie ma za co :) Pozdrawiam! :)
Usuń