Puszyste, mięciutkie, obłędnie pachnące czosnkowo-ziołowym masełkiem...Takie są te bułeczki! A do tego uroczo się prezentują :). Wspaniały dodatek do np. sałatki, mięs z grilla czy jako samodzielna przekąska. Upieczcie je i pozwólcie, by Waszą kuchnię wypełnił nieziemski zapach czosnku i masła... Bardzo polecam!
Składniki na 15 sztuk:
- 500 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna chlebowa typ 750
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 10 g cukru
- 40 g masła
- 325 ml mleka
- 1jajko
- 1 łyżeczka soli ( 6 g )
- 10 g mleka w proszku
Nadzienie:
- 70 g miękkiego masła
- około 8 ząbków czosnku ( jeżeli ząbki czosnku są duże, to można dać mniej, choć ja uważam, że im więcej tym lepiej :))
- 2-3 łyżeczki świeżej lub suszonej natki pietruszki
- duża szczypta soli
Dodatkowo:
- 1jajko, do posmarowania bułeczek
Wykonanie:
Zrobić rozczyn ze świeżych drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 10 g cukru. Kiedy drożdże staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki oraz 1 łyżkę letniego mleka i dokładnie wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
UWAGA: Składniki do rozczynu odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.
W przypadku drożdży suchych, wystarczy wymieszać je z mąką.
Masło roztopić i odstawić do wystudzenia.
Mąkę pszenną przesiać i wymieszać z solą. Dodać jajko, mleko w proszku oraz wyrośnięty rozczyn i zacząć wyrabiać ciasto, wlewając powoli letnie mleko. Ciasto wyrabiać przez około 8-10 minut. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać kolejne kilka minut, aż całe masło się wchłonie i powstanie gładkie, miękkie, elastyczne ciasto ( ciasto może się kleić, ale nie należy dosypywać więcej mąki ). Miskę z ciastem przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 godziny.
Nadzienie:
Czosnek drobno posiekać lub rozdrobnić w blenderze. Przełożyć do miseczki, dodać pozostałe składniki i rozgnieść widelcem do otrzymania jednolitej masy.
Nadzienie przełożyć do rękawa cukierniczego z odciętym rogiem.
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić ( odgazować ). Podzielić na 15 równych części i z każdej uformować zgrabną kuleczkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie, przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Po tym czasie ostrym nożem lub - polecam tę opcję - ostrymi nożyczkami, w każdej bułeczce zrobić głębokie nacięcia, minimum do połowy. Nacięcia zrobić "na krzyż". Następnie w te nacięcia wcisnąć nadzienie.
Smacznego :)
Są urocze i na pewno pyszne :).
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńBardzo lubię pieczywo czosnkowe. Dawno nie robiłam takich bułeczek
OdpowiedzUsuńProszę wypróbować ten przepis :)
UsuńFajnie wyglądają a jak smakują napiszę jak zrobię.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Czekam na opinię :)
UsuńTo coś dla mnie, gdyż uwielbiam wszelkie wypieki z czosnkiem. Pycha :)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :) Pozdrawiam!
UsuńWidzę, że nie tylko ja mam słabość do pieczywa z dodatkiem czosnku. Te bułeczki wyglądają bardzo apetycznie.:)
OdpowiedzUsuńDziękuję najmocniej :)
UsuńBardzo smacznie prezentują się te bułeczki. <3 Warto zrobić, bo to na pewno lepsza opcja niż kupcze.
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńSama jeszcze takich nie robiłam. Będę musiała spróbować
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcam :) W wykonaniu są bardzo proste :)
UsuńBardzo lubie pieczywo czosnkowe.
OdpowiedzUsuńJa również :)))
UsuńWow, te buleczki wyglądają pięknie! Dodane do listy Wielkanocnych wypieków!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Zapraszam również na mój Instagram, tam w rolce pokazuję ich wykonanie :D Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń