wtorek, 4 kwietnia 2023

Mini serniczki z karmelem


Przepyszne mini serniczki udekorowane domowym karmelem. Poezja smaku! Mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnego sernika na całą blachę. Według mnie to fajna i wygodna opcja :). Masa serowa, to najprostsza masa, której wykonanie sprowadza się do zmiksowania razem wszystkich składników, a całą robotę robi właśnie ten karmel na wierzchu :). Przyznam Wam szczerze, że nie jestem mistrzynią w przygotowywaniu karmelu ( chyba dlatego, że zbyt rzadko robię ), zawsze mam z nim jakieś perypetie, ale tym razem się udał ( czytaj: nie przypalił XD ), więc myślę, że i Wam wyjdzie :). A serniczki polecam także na zbliżające się święta!

W związku z tym, że chciałam przetestować nową silikonową formę na muffiny, która ma 6 gniazd, na tyle właśnie sztuk serniczków podaję przepis. Jeśli chcecie zrobić je w tradycyjnej formie składającej się z 12 gniazd, podwójcie ilość składników.
 

Składniki na 6 serniczków:

Spód:
  • 100 g ciastek lub herbatników maślanych
  • 40 g masła
Masa serowa:
  • 300 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie lub dobrej jakości sera z wiaderka
  • 100 ml śmietanki kremówki 30% 
  • 1 małe jajko
  • 70 g cukru
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • pół opakowania gotowej przyprawy do sernika lub kilka kropel wybranego aromatu, np. waniliowego lub cytrynowego
Karmel:
  • 110 g cukru ( pół szklanki )
  • 30 g masła, miękkiego
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%, w temperaturze pokojowej
  • sól, do smaku
Wykonanie:

Spód:

Masło roztopić.

Ciastka zmielić, np. w blenderze, przesypać do miseczki i dodać roztopione masło. Wymieszać dokładnie do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową rozdzielić równo pomiędzy 6 gniazd w formie na muffiny ( użyłam formy silikonowej, jeżeli używacie zwykłej, należy najpierw wyłożyć ją papilotkami ).
Wyrównać i ugnieść np. łyżką lub małą szklaneczką. Odstawić.


Masa serowa:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W naczyniu umieścić wszystkie składniki na masę serową i zmiksować do połączenia. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Gotową masę serową rozdzielić po równo pomiędzy gniazda formy/papilotki z przygotowanym spodem ( powinny być wypełnione masą serową po same brzegi ). Kilka razy postukać formą o blat, by usunąć pęcherzyki powietrza.

Serniczki piec w temperaturze 160°C przez około 25 minut, aż wierzch przy dotyku patyczkiem będzie ścięty i sprężysty. Serniczki wystudzić najlepiej przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie serniczki wstawić na kilka godzin do lodówki.


Karmel:

Na całą powierzchnię patelni równomiernie wysypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu, a gdy cukier zacznie się rozpuszczać, mieszać od czasu do czasu, najlepiej silikonową szpatułką. Jeśli powstaną grudki z cukru, należy szpatułką podociskać je do patelni, by szybciej się rozpuściły. Uważać, aby nie przypalić karmelu, ponieważ będzie gorzki i będzie się nadawał tylko do wyrzucenia. 

Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i uzyska bursztynowy kolor, dodać masło i wymieszać do połączenia ( nie ściągając karmelu z ognia ). Następnie wlać śmietankę kremówkę i ponownie, cały czas podgrzewając, mieszać do dokładnego połączenia. Jeśli mimo wszystko w karmelu pozostaną trudne do rozpuszczenia grudki z cukru, nie należy się tym przejmować, wystarczy przelać karmel przez sitko. Na koniec dodać sól - ilość według uznania - i wymieszać.

Karmel odstawić do wystudzenia. Po wystudzeniu karmel będzie miał znacznie bardziej gęstą konsystencję.


Karmel wyłożyć na wierzch schłodzonych serniczków. Jeśli to wielkanocne serniczki, dodatkowo można udekorować je czekoladowymi jajeczkami :).

Jeżeli zostanie Wam karmelu, nic się nie dzieje - w szczelnie zamkniętym słoiczku można przechowywać go w lodówce nawet kilka tygodni ( spotkałam się też z opinią, że kilka miesięcy, ale u mnie i tak by tyle nie wytrzymał :) ). Jeśli to wielkanocne serniczki, dodatkowo można udekorować je czekoladowymi jajeczkami :).


Smacznego :)



5 komentarze:

  1. Rewelacyjne! Koniecznie musze spróbować

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiej formy Pani użyła do serniczków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie takiej: https://allegro.pl/oferta/forma-foremka-silikonowa-do-pieczenia-babeczek-muffinek-brownie-13532949050

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates