niedziela, 2 kwietnia 2023

Babka Trzy Kolory

 

Fantastyczna babka w trzech kolorach :). Surowe ciasto dzielimy na trzy części, następnie jedną część barwimy kakao, drugą zmiksowanym szpinakiem, trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Dzięki takiemu zabiegowi uzyskujemy bardzo atrakcyjnie wyglądającą babkę, która może być wspaniałą ozdobą świątecznego stołu ( i oczywiście nie tylko świątecznego ). A smak? Poezja! Babka wychodzi bardzo puszysta, mięciutka, w sam raz słodka. Dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego jest też wilgotna i długo zachowuje świeżość. Ja swoją oprószyłam tylko cukrem pudrem, ale oczywiście można ją polukrować. Bardzo polecam! :).


Składniki:

  • 320 g mąki pszennej tortowej ( 2 szklanki )
  • 200 g masła
  • 4 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 220 g cukru ( 1 szklanka )
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 180 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao
  • garść świeżego szpinaku lub 2 bryłki szpinaku mrożonego ( użyłam mrożonego w liściach ) + 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • świeżo otarta skórka z pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
Wykonanie:

Przygotowanie szpinaku do babki:

Świeży szpinak zmiksować w blenderze/malakserze na papkę.

Mrożony szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć z nadmiaru wody. Zmiksować blenderem ( miksując szpinak dodałam do niego łyżkę oleju, gdyż tak małą ilość trudno było mi zmiksować na papkę ).

Powstała papka ze szpinaku, zarówno ze świeżego jak i z mrożonego, nie musi być idealnie gładkiej konsystencji, ważne, aby szpinak był dość dobrze rozdrobniony.

Zmiksowany szpinak wymieszać z mąką ziemniaczaną.


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną przesiać i wymieszać.

Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na bardzo jasną, puszystą masę ( należy ucierać minimum 5-8 minut, na najwyższych obrotach miksera; im dłużej ucierane masło z cukrem, tym babka będzie lepiej wyrośnięta i bardziej puszysta ). Następnie dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać skórkę z pomarańczy, zmiksować.

Dodawać suche składniki na przemian z jogurtem naturalnym w 3-4 turach, mieszając szpatułką do połączenia po każdym dodaniu.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Odłożyć jedną kopiastą łyżkę ubitej piany. Pozostałą pianę szpatułką delikatnie wmieszać do ciasta.

Ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać przesiane kakao oraz odłożoną pianę z białek, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać szpinak, wymieszać. Trzecią część ciasta pozostawiamy bez dodatków.


Formę na babką o średnicy około 24 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na spód formy wyłożyć ciasto kakaowe, wyrównać. Na ciasto kakaowe wyłożyć ciasto szpinakowe, delikatnie wyrównać. Zakończyć ciastem bez dodatków, delikatnie wyrównując. Piec w temperaturze 170°C przez około 50 minut, do suchego patyczka.

Po upieczeniu babkę studzić przez około 10-15 minut w formie, następnie wyjąć z formy i wystudzić całkowicie na kratce.

Wystudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.


Smacznego :)



5 komentarze:

  1. Fantastyczny pomysł na babkę! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie proste, ale efektowne przepisy! Ta babka na pewno zachwyciłaby moją rodzinę. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam wczoraj tę babkę i muszę przyznać, że wyszła przepyszna! Wygląda pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Dziękuję za ten wspaniały przepis. Pozdrawiam świątecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak mnie cieszą takie słowa! Bardzo dziękuję za ten komentarz :))) Ja również pozdrawiam i życzę wspaniałych świąt!

      Usuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates