środa, 12 kwietnia 2023

Kremowe ciasto z adwokatem, malinami i kawą


Hit wśród tegorocznych ciast na naszym wielkanocnym stole :). Pyszne warstwowe ciasto, łączące idealnie pasujące do siebie smaki, takie jak: likier adwokat, maliny oraz kawa. Krem budyniowo-maślany z dodatkiem adwokatu jest tak pyszny, że nie sposób nie wyjadać go z miski podczas przygotowywania :D. Ciasto wieńczy warstwa bitej śmietany, do której dodałam trochę żelatyny, aby była stabilniejsza i trwalsza, ale jeśli nie lubicie pracować z żelatyną, to wystarczy dodatek tzw. śmietan-fixu. Moje ciasto udekorowałam pokruszonymi bezami ( które sama piekłam specjalnie w tym celu ), ale beza po pobycie w lodówce niestety mięknie, a dodatkowo w kontakcie z bitą śmietaną rozpuszcza się, dlatego polecam taką dekorację bezpośrednio przed podaniem, lub zastąpienie jej czymś innym, np. wiórkami białej czekolady, które świetnie będą tutaj pasować. Ciasto jest naprawdę przepyszne, nie za słodkie, do tego bardzo dobrze się kroi i elegancko prezentuje. Idealne na święta właśnie czy inne rodzinne spotkania :). Bardzo polecam!

Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi STĄD.

Biszkopt:
  • 4 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu 10%
Krem budyniowo-maślany z adwokatem:
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 200 ml likieru adwokat
  • 3 łyżki mąki pszennej, z lekką górką
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej, z lekką górką
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej 
Masa malinowa:
  • 500 g malin, świeżych lub mrożonych*
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek cukru, lub więcej - do smaku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 12 g żelatyny ( 3 łyżeczki ) + 3 łyżki zimnej wody
Poncz:
  • 300 ml mocnej kawy
  • pół szklanki likieru kawowego lub czekoladowego
Ponadto:
  • opakowanie podłużnych biszkoptów
  • kilka bez lub wiórki białej czekolady, do dekoracji
Warstwa śmietankowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 8 g żelatyny ( 2 łyżeczki ) + 50 ml zimnego mleka lub wody lub opakowanie śmietan-fixu
Wykonanie:

Biszkopt:

Mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać.

Jajka do biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej.

Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia oraz ocet i dokładnie wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, miksując przez około 20 sekund po każdym dodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać wymieszane z proszkiem i octem żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia. Następnie wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia skladników.

Ciasto biszkoptowe przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Krem budyniowo-maślany z adwokatem:

Do likieru dodać żółtka oraz obie mąki i zmiksować na bezgrudkową masę. Mleko zagotować z cukrem. Po zagotowaniu mleko zestawić z ognia i wlać zmiksowaną masę. Postawić z powrotem na palniku i zagotować cały czas mieszając ( kiedy masa zacznie gęstnieć, należy mieszać dość energicznie, aby nie utworzyły się grudki ). Zmniejszyć ogień na minimum i pogotować przez minutę, nie zapominając o mieszaniu. Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Masło ucierać przez kilka minut, by stało się puszyste i jaśniejsze. Następnie porcjami dodawać wystudzony budyń, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu ( nie należy miksować zbyt energicznie, gdyż krem może się zwarzyć, najlepiej robić to na niskich obrotach miksera spokojnymi ruchami ). Powinien powstać gładki, jednolity krem.


Masa malinowa:

Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

Maliny umieścić w garnuszku ( mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ), dodać sok z cytryny oraz cukier. Wymieszać i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru i rozpadnięcia się malin ( lub ich rozmrożenia ). Zagotować i pogotować przez około 2 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, dodać do malin, wymieszać i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia i dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać do dokładnego jej rozpuszczenia. 
UWAGA: W tym momencie można przetrzeć maliny przez sitko, by pozbyć się pesteczek. Ja to pominęłam.

Masę malinową odstawić do całkowitego wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.


Złożenie ciasta:

Składniki na poncz wymieszać.

Z wystudzonego biszkoptu zdjąć/odkroić nożem przypieczoną skórkę. Biszkopt umieścić w tej samej blaszce, w której się piekł lub zapiąć w rant cukierniczy. Nasączyć go kilkoma łyżkami ponczu.

Na biszkopt wyłożyć cały krem budyniowo-maślany z adwokatem, wyrównać. 

Podłużne biszkopty zanurzać na chwilę w ponczu i układać na kremie jeden obok drugiego. Na biszkopty wylać lekko gęstniejącą masę malinową. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia masy. 


Warstwa śmietankowa:

Żelatynę zalać zimnym mlekiem lub wodą, odstawić do napęcznienia. Po tym czasie żelatynę rozpuścić, np. w kuchence mikrofalowej ( uważając, aby jej nie zagotować ) i lekko przestudzić. 

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić wraz z cukrem pudrem, ale nie na całkiem sztywno, tak na 3/4. Do przestudzonej, ale wciąż płynnej żelatyny, dodać łyżkę ubitej śmietanki i dokładnie wymieszać. Czynność powtórzyć, następnie tak zahartowaną żelatynę dodać do pozostałej śmietanki i szybko zmiksować do połączenia. 

Śmietankę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


Przed podaniem ciasto udekorować pokruszonymi bezami lub wiórkami białej czekolady. 
Przechowywać w lodówce.


* Zamiast malin, można użyć truskawek, one też będą świetnie pasować.


Smacznego :)



10 komentarze:

  1. Moje smaki. Jeszcze nie jadłam ale już wiem że smaczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie adwokatu, malin i kawy - idealna kombinacja smaków. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny deser. Z pewnością spróbuję zrobić te ciasto

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda wyśmienicie. Czy zamiast adwokatu można użyć innego likieru, co jeszcze będzie pasować. ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)

      Każdy inny likier sprawi, że i ciasto będzie inne w smaku :). Ale myślę, że można spróbować np. z likierem kawowym, wtedy ciasto wyjdzie podwójnie kawowe, bo kawę mamy też tutaj w nasączeniu biszkoptów. Ale na pewno wyszłoby smacznie. Zmieniłby się też wtedy kolor kremu. Jeśli nie likier kawowy to może czekoladowy lub likier Baileys?

      Usuń
  5. Nie robilam takiego, z chęcią spróuję.Myślę, że każdemu będzie smakować

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda niesamowicie apetycznie. Nie dziwię się, że stało się wielkanocnym hitem. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dlaczego by nie zrobić takiego ciasta bez pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można. Zamiast biszkoptu można użyć podłużnych lub zwykłych okrągłych biszkoptów. Ja zdecydowałam się na upieczenie biszkoptu, bo taka wersja najbardziej mi odpowiadała, ale nie bronię nikomu zrobić tego ciasta bez pieczenia.

      Usuń
  8. Dlaczego by nie zrobić takiego ciasta bez pieczenia?

    OdpowiedzUsuń

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates