Wspaniałe jesienne ucierane ciasto :) Z soczystymi jabłkami na wierzchu i pyszną orzechowo-cynamonową kruszonką. Użyłam orzechów laskowych, ale mogą to być inne orzechy, Wasze ulubione. Ciasto wykonane jest na maśle palonym, które jest naprawdę proste w przygotowaniu i nie trzeba się obawiać tego procesu, a nadaje dodatkowego aromatu i pogłębia smak. Zamiast masła palonego można jak najbardziej użyć masła w jego zwykłej postaci, ale naprawdę warto pójść o krok dalej ;) Ciasto wychodzi bardzo wilgotne i puszyste i jest wprost idealne na osłodę jesiennych smuteczków :) Bardzo polecam!
Przepis, z moimi modyfikacjami, pochodzi STĄD.
Składniki:
- 320 g mąki pszennej tortowej
- 120 g masła, podzielonego na 90 g i 30 g
- 165 g drobnego cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 3/4 szklanki maślanki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- około 3 średnie jabłka, u mnie szara reneta
Kruszonka:
- 40 g mąki pszennej
- 60 g masła
- 70 g cukru trzcinowego
- pół szklanki orzechów laskowych
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania kruszonki:
W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, cukier trzcinowy, cynamon oraz sól. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i wyrobić między palcami na kruszonkę, następnie dodać z grubsza posiekane orzechy i wyrobić ( kruszonka nie będzie sypka, będzie raczej zlepiona, ale taka ma być ). Wstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta.
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotować masło palone: w garnuszku umieścić 90 g masła. Podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia. Kontynuować podgrzewanie mieszając od czasu do czasu szpatułką lub drewnianą łyżką. Po kilku minutach masło powinno zacząć się bardzo pienić, wręcz podchodzić do góry, a na dnie powinien być zauważalny osad. W tym momencie najlepiej powąchać masło - jeżeli pachnie orzechowo/karmelowo, i dodatkowo ma brązowy kolor, to znak, że jest już gotowe. Masło zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia do temperatury pokojowej.
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki usuwając gniazda nasienne, następnie każdą ćwiartkę pokroić na kilka części - na mniej więcej półcentymetrowej grubości plasterki.
Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
W naczyniu umieścić wystudzone masło palone, pozostałe 30 g masła oraz cukier. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy ( ucierać przez kilka minut ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu.
Dodawać przesianą mąkę z proszkiem na przemian z maślanką, w 3 - 4 turach, mieszając do połączenia po każdym dodaniu. Ciasto przełożyć do formy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia - samo dno, wyrównać. Na wierzchu promieniście ułożyć kawałki jabłek. Na jabłka wyłożyć orzechową kruszonkę ( rwać w palcach i kawałki układać na cieście ).
Ciasto piec w temperaturze 180°C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Wystudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Takiej kruszonki nie robiłam. Chętnie wypróbuję przepis
OdpowiedzUsuńBardzo polecam :)
UsuńPysznie się zapowiada. Chętnie bym spróbowała tego ciasta
OdpowiedzUsuńW takim razie nie ma innego wyjścia jak upiec to ciacho :)
UsuńChętnie upiekę takie ciasto. Na pewno będzie smakowało każdemu
OdpowiedzUsuńJest naprawdę smaczne więc myślę, że każdemu "podejdzie" :)
UsuńUwielbiam ciasta z jabłkami, a ta orzechowo-cynamonowa kruszonka brzmi obłędnie! Na pewno trafi na moją listę jesiennych wypieków.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło.
Dziękuję i zachęcam do upieczenia :) Dziękuję też za miły komentarz, również pozdrawiam :)
UsuńIdealne na zbliżające się wieczorne kawki w okresie jesiennym. Zapisuje przepis!
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam! :)
UsuńLubię takie ciasta. Nie spotkałam jeszcze tego przepisu
OdpowiedzUsuń