Tiramisu z wiśniami, czyli kolejna odsłona tego pysznego deseru na moim blogu ( mam już w swoim zbiorze przepis na tiramisu z malinami, tiramisu kokosowe, tiramisu Lotus i oczywiście klasyczne tiramisu ). Czy taka wariacja na temat tiramisu smakuje dobrze? Oczywiście, że tak :D Ba! Dobrze to mało powiedziane - połączenie wiśni z kremem tiramisu, kawą i likierem Amaretto jest wręcz obłędnie pyszne! A do tego taki deser jest prosty i szybki w przygotowaniu. Polecam :)
Składniki na 4 pucharki:
- 250 g serka mascarpone
- 2 duże jajka
- 2 łyżki likieru Amaretto
- 4 łyżki cukru pudru
- 3/4 szklanki ( około 200 ml ) mocnej, lekko posłodzonej kawy + około 50 ml likieru Amaretto lub likieru wiśniowego
- kilka biszkoptów savoiardi lub lady fingers
- 300 g wiśni ( świeżych lub mrożonych )
- około 50 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżeczki zimnej wody
- kakao do posypania
Wykonanie:
Zaczynamy od przygotowania wiśni:
Wiśnie umieścić w garnuszku ( mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ) i wymieszać z cukrem ( można zacząć od mniejszej ilości cukru, a po jego rozpuszczeniu i skosztowaniu sosu wiśniowego dosłodzić ). Podgrzewać na średnim ogniu mieszając, aż wiśnie puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści. Pogotować przez chwilę, aż wiśnie lekko się rozpadną.
Mąkę ziemniaczaną dokładnie rozrobić w zimnej wodzie, dodać do wiśni, wymieszać i zagotować. Wiśnie odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krem tiramisu:
Jajka sparzyć zanurzając je na kilka sekund we wrzącej wodzie. Białka dokładnie odseparować od żółtek.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą i gęstą masę. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone, w kilku turach, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Dodać likier ( 2 łyżki ) i zmiksować.
W osobnym naczyniu z białek ubić sztywną pianę. Dodać ją do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.
Przygotować 4 pucharki ( lub szerokie szklanki ). Na dnie każdego pucharka umieścić około 2 łyżek sosu wiśniowego. Biszkopty połamane na szerokość pucharków zanurzyć w ponczu z kawy i likieru i ułożyć na warstwie wiśni. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu, następnie powtórzyć czynność z biszkoptami. Na to wyłożyć resztę wiśni i zakończyć warstwą z pozostałego kremu. Pucharki z deserem wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby porządnie się schłodził, a krem nabrał odpowiedniej konsystencji ( pucharki dobrze jest przykryć folią spożywczą, aby deser nie chłonął zapachów z lodówki ).
Przed podaniem oprószyć kakao. Można dodatkowo udekorować świeżymi wiśniami - w sezonie lub wisienkami koktajlowymi.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą i gęstą masę. Następnie stopniowo dodawać serek mascarpone, w kilku turach, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Dodać likier ( 2 łyżki ) i zmiksować.
W osobnym naczyniu z białek ubić sztywną pianę. Dodać ją do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką.
Przygotować 4 pucharki ( lub szerokie szklanki ). Na dnie każdego pucharka umieścić około 2 łyżek sosu wiśniowego. Biszkopty połamane na szerokość pucharków zanurzyć w ponczu z kawy i likieru i ułożyć na warstwie wiśni. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu, następnie powtórzyć czynność z biszkoptami. Na to wyłożyć resztę wiśni i zakończyć warstwą z pozostałego kremu. Pucharki z deserem wstawić do lodówki na co najmniej kilka godzin, aby porządnie się schłodził, a krem nabrał odpowiedniej konsystencji ( pucharki dobrze jest przykryć folią spożywczą, aby deser nie chłonął zapachów z lodówki ).
Przed podaniem oprószyć kakao. Można dodatkowo udekorować świeżymi wiśniami - w sezonie lub wisienkami koktajlowymi.
Smacznego :)
Tiramisu wprost uwielbiam. ❤️ Wspaniałe połączenie z wiśniami i Amaretto.
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Tak, to połączenie to przepyszna kombinacja :)
UsuńNiezwykle smakowita odsłona tiramisu. Trudno się oprzeć. 😊
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przemiły komentarz i gorąco polecam przepis :)
UsuńPięknie wygląda w tych szklankach. Skusiła bym się na ten deser.
OdpowiedzUsuńNie mam ciekawych szklanek , a to jak widać połowa sukcesu.
OdpowiedzUsuń