Babka limonkowa, to przepyszna i aromatyczna babka - charakteru nadaje jej sok i skórka z limonki - która smakuje świeżo i wiosennie :) Jest prościutka w wykonaniu, należy tylko pamiętać o zasadach dotyczących ciast ucieranych, i na pewno Wam się uda :) A czy będzie smakować? Myślę, że tak, bo wychodzi puszysta i wilgotna, a limonkowy lukier jeszcze bardziej podbija jej "limonkowość" :) Polecam gorąco na wielkanocny stół. PS. Z ciasta można również upiec babeczki! :)
Składniki:
- 300 g mąki pszennej tortowej
- 200 g masła
- 200 g cukru
- 4 duże jajka
- 150 ml mleka
- skórka otarta z 3 limonek, wyszorowanych i sparzonych
- 75 ml soku z limonki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 3-4 łyżki soku z limonki
Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę ( należy ucierać minimum 5-8 minut, na najwyższych obrotach miksera; im dłużej ucierane masło z cukrem, tym babka będzie lepiej wyrośnięta i bardziej puszysta ). Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, ucierając do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Dodać otartą skórkę z limonki oraz ekstrakt z wanilii i zmiksować.
Dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia na zmianę z mlekiem, zaczynając i kończąc na suchych składnikach, mieszać po każdym dodaniu tylko do połączenia. Dodać sok z limonki i wymieszać do połączenia.
Formę na babkę o średnicy około 22 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Do formy przełożyć ciasto, wyrównać.
Piec w temperaturze 170°C przez około 50 minut, do suchego patyczka.
Po upieczeniu babkę studzić przez około 10-15 minut w formie, następnie wyjąć z formy i wystudzić całkowicie na kratce.
Lukier:
Cukier puder oraz sok z limonki umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęstość lukru regulować poprzez dodanie cukru pudru - jeśli jest zbyt rzadki lub soku z limonki - jeżeli jest zbyt gęsty. Gotowym lukrem udekorować wystudzoną babkę.
Smacznego :)
Zakochałam się w tym przepisie od pierwszego spojrzenia! Babka limonkowa wydaje się być idealnym wiosennym deserem. :))
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :) Babka jest też idealna na święta wielkanocne :)
UsuńUwielbiam takie babki. Na święta to obowiązkowe ciasto.
OdpowiedzUsuńJa też tak uważam :)))
UsuńIdealna babka na święta Wielkanocne. Chętnie ją upiekę.
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :))
UsuńWygląda przepysznie! Uwielbiam cytrusowe smaki, więc ta babka na pewno trafiłaby w mój gust.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie. Nigdy takiej babki nie piekłam.
OdpowiedzUsuńLubię cytrusowe smaki. Ta babka na pewno będzie mi smakować.
OdpowiedzUsuń